пʼятниця, 16 травня 2014 14:28

Правильна терапія і фізична активність позбавлять від політичного стресу
2

Політичні новини останніх місяців негативно вплинули на самопочуття жителів України. Нестабільна ситуація в країні, панічні настрої, загроза війни, боязнь кризи і змін - погіршили психічне здоров'я населення. Кількість звернень за психологічною допомогою в порівнянні з минулим роком зросла на 45%, - коментує психолог, Сергій Артеменко.

Дієвим способом боротьби з депресією є правильний спосіб життя, в основі якого внутрішня гармонія, здорове харчування і фізичні вправи. У першу чергу, необхідно захищатися від агресивного інформаційного середовища. Уникати великого скупчення людей, не обговорювати політичні новини, обмежити час, проведений в соціальних мережах, - рекомендує лікар.

Особливу увагу необхідно приділити правильному харчуванню. З приходом весни потреба організму у вітамінах сильно зростає. Зміцнюйте свій імунітет вітаміном С - його багато в цитрусових фруктах, вітамінами груп В і D, які підвищують стресостійкість організму - їх багато в овочах, м'ясних і молочних продуктах. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, тому що найбільше джерело вітаміну D - це звичайний сонячне світло. Звичайно, ці рекомендації актуальні, якщо ви обмежите вживання продуктів і напоїв, шкідливих для здоров'я - солодкі газовані води, алкоголь, всілякі снеки і т.д.

Важливу роль в психологічному здоров'ї відіграє регулярна фізична активність. Підберіть відповідний для себе вид спорту. Наприклад, щоб емоційно розслабитися - займіться йогою або плаванням. Щоб викинути зайву енергію - бігайте, танцюйте або ходіть в тренажерний зал. Немає грошей на дорогі спортивні клуби - дістаньте з балкона старий велосипед або візьміть в притулку активне цуценя. Будь-який рух далеко від телевізора і комп'ютера - заспокоює і продовжує роки життя, - вважає доктор Артеменко .

Для людини з ослабленим психічним станом будуть корисні і такі відомі загальнозміцнюючі засоби як ехінацея і женьшень. Не так давно, група українських вчених на чолі з професором Марутою Н.А. та її колегою, професором Бачеріковою А.Н. з харківського "Інституту неврології, психіатрії та наркології" з'ясували, що препарати женьшеня в поєднанні з добре відомим "Актовегіном", який широко застосовується для лікування наслідків інсульту і інших захворювань, є відмінним засобом від депресії. Сорок пацієнтів - учасників наукового експерименту, брали комбінований препарат женьшеню "Герімакс" разом з "Актовегіном". При цьому частина з них, з помірним ступенем депресії, взагалі обходилися без антидепресантів. "Актовегін" з женьшенем показали відмінну ефективність - стверджують харківські вчені. А в період ймовірних сезонних загострень хворим рекомендували, з профілактичною метою, приймати "Актовегін" в таблетках.

У разі тяжких психологічних розладів - не відтягуйте час, а зверніться до кваліфікованого фахівця. Правильно призначене медикаментозне лікування практично завжди дозволяє домогтися швидкого одужання навіть у "важких" випадках.

Але, прийом навіть найкращих ліків буде набагато ефективнішим, якщо пацієнт буде працювати над собою. Дуже важливий психологічний настрій людини. Одужує в першу чергу той хворий, який прагне здоров'я, особливо якщо мова йде про здоров'я душевне, - коментує психолог, Сергій Артеменко.

Зараз ви читаєте новину «Правильна терапія і фізична активність позбавлять від політичного стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути