вівторок, 29 листопада 2016 16:23

Після футбольного тренування дитина має спати 10 годин – спортивний лікар

Після футбольного тренування дитина має спати 10 годин – спортивний лікар
Фото: ДЮСШ "Молодь"

Дозволяти дітям відсипатися до 10-ти годин після виснажливих футбольних тренувань у клубах рекомендує фахівець Українського центру спортивної медицини Лариса Квітко.

Вона у 1980-му році супроводжувала баскетбольну збірну на Олімпійські ігри, закінчила університет за спеціальністю спортивна медицина у місті Тарту в Естонії та педагогічний факультет Інституту фізкультури, зараз супроводжує на змагання світового рівня команди з ігрових видів спорту – баскетболу, футболу, а також бойових мистецтв.

Про турботу станом здоров'я футболістів-початківців Лариса Квітко розповіла Gazeta.ua.

"Якщо дитина тренується, їй треба спати у достатній кількості. Згідно підручника гігієни Інституту фізкультури – не менше 8 годин, нормально – 9, 10 годин. Це час, який потрібен на відновлення. Різні функції організму по-різному відновлюються. Залежить, на що було направлено тренувальне заняття – на силу, витривалість, координацію руху. Наприклад, якщо людина зробила п'ять підходів, а наступного разу десять. Звичайно, відновлення при такому великому навантаженні буде довго проходити", - каже спортивний лікар Лариса Квітко.

Надмір сну також не надто корисний для юного футболіста – якщо після тренування дитина спить увесь день та залишається кволою, і це відбувається регулярно – слід звернутися до лікаря та тренерів. А також пройти обстеження.

"Якщо батьки побачили, що після тренування дитина відсипається добу, слід звернутися до спортивного лікаря, аби з'ясувати, що з нею таке, і чому погано переносить заняття. Щоб виявити, чому у групі інших дітей при однаковому навантаженні так погано себе почуває. Можливо, навантаження надмірні. Може, є якась патологія – хвороби серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Це визначає спортивний лікар", - говорить Квітко.

Особливої уваги та спостережень з боку батьків потребують діти, які займаються у футбольних секціях більше за три роки. Бо тоді навантаження значно зростає, а тренування - є часом підготовки до змагань. Це забирає більше сили.

"Перші два-три роки, коли діти займаються, вони живуть звичним життям. Бо це група первинної підготовки. Там більше уваги приділяють загальній фізичній підготовці, вивчають техніку виконання вправ. Щоб не було травм. А пізніше, коли заняття більш усвідомлені, тренування просто так не проходить. Завжди відбувається підготовка – до чемпіонату міста, чемпіонату України і так далі. Тут уже звичайний педіатр чи терапевт може просто порекомендувати заняття спортом, а спортивний лікар, у диспансері, визначити рівень навантажень, які підходить дитині", - розповідає Лариса Квітко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після травм стопи тиждень не можна тренуватись

Допоможе дитині, яка ходить у спортивну секцію, регулярна ранкова гімнастика вдома. А також правильне харчування, яке відповідає специфіці тренувань.

"Якщо дитина готується до змагань, тренери можуть порадити, чим краще їй харчуватися, вони для цього проходять спеціальні курси. У кожному виді спорту є свої секрети харчування. Я б порадила більше їсти овочів та фруктів. Так виключити з раціону шкідливі компоненти. Такі як чіпси, сухарики, кока-колу. Щоб їжа була здоровою. І режим. У дитячому віці бажано харчувати чотири рази на день", - говорить спортивний лікар.

Зараз ви читаєте новину «Після футбольного тренування дитина має спати 10 годин – спортивний лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути