Ексклюзиви
понеділок, 21 грудня 2015 19:22

"Обморожені руки не можна обтирати снігом", - терапевт

"Обморожені руки не можна обтирати снігом", - терапевт
фото: woman-forever.ru

"Взимку мене часто питають що робити, коли після тривалого перебування на морозі все тіло трясе, а руки і ноги заніміли, - каже столичний терапевт Юлія Кащенко, - Минулого року дзвонила продавчиня пиріжків. Працює в палатці, яку не обігрівають. За три години все одно не витримала і поїхала додому, бо пальці рук сильно заніміли. Ніг теж не відчувала. Треба було постійно ходити, хоча б тупцювати на місці — судини розганятимуть кров.

Найбільш поширена помилка тих, хто після морозу хоче швидко зігрітись — швидко занурюють руки й ноги в гарячу воду.

"У більшості після такого шкіра починає пекти. Це через різку переміну температури. Шкіра тріскається, лишається червоною і сухою оніміння не зникає, зате з'являється опік. Тому нагрівати тіло треба поступово. Спершу розтирайте пальці тоді занурте у воду кімнатної температури. Поступово доливайте гарячу".

Якщо обмороження сильне і є пухирці, руки змазують олією і обмотують бинтом.

"Ось тоді вже не можна масувати шкіру — крізь рани потрапить інфекція. Не можна й обтирати снігом. Ніби-то він зігріє — це безглуздий радянський міф. Насправді ще більше охолодить і подряпає. Перед виходом на холод треба попоїсти. Можна з'їсти бутерброд із салом. Це дає енергію, тоді організм сам себе зігріє, розганяючи кров".

"Добре, що зараз взимку у нас переважно тепла погода. Але все одно зима — це період холодів. Мінус 10 ще можна витримати, а при морозі -20 органи швидко перестають отримувати тепло, бо судини сильно звужені. Навіть в утеплених куртках на такому холоді не можна бути більше години. Тому моя порада тим, хто стоїть зараз на Майдані, хто працює на вулиці — щогодини або навіть частіше заходьте кудись погрітись в приміщення. Не допустіть, щоб вас відвезла в лікарню швидка через обмороження. Якраз на початку тижня привезли 40-річного чоловіка. Він на морозі півдня роздавав рекламки біля метро. Має слабке серце. Коли присів на лавку, то знепритомнів. Йому добу робили по уколу глюкози щодві години, щоб підтримати роботу серця. Зараз його вже виписали.

Зараз ви читаєте новину «"Обморожені руки не можна обтирати снігом", - терапевт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути