четвер, 30 квітня 2015 16:33

Невралгія трійчастого нерва: як позбутися хронічного болю
5

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Бувають ситуації, коли сильний біль в області шиї або обличчя не знімається жодними анальгетиками. З часом біль минає, але за місяць або рік повертається, причому турбує все частіше. Інтенсивність болю теж зростає. Додаються й інші симптоми. Наприклад, рясна сльозотеча. Все це може свідчити про невралгію трійчастого нерва.

"Не такий страшний діагноз, як те, з якими муками доводиться стикатися людині, доки нарешті поставлять правильний діагноз", - розповідає нейрохірург київського госпіталю МВС України Олексій Єрошкін.

"Перш за все при такому болю пацієнт іде до стоматолога. Буває й так, що йому видаляють багато зубів, а біль все не зникає. Раніше подібне траплялося досить часто. Тепер же все більше стоматологів можуть легко визначити, що проблема зовсім не в зубах. Все частіше пацієнтів відразу ж направляють до невролога. Але деяким щастить менше: іноді вони приймають знеболювальне все життя. У той час як саме лікування не проводиться. Буває й гірше: люди навіть приймають спиртові блокади. Але від цього біль не тільки не минає, але й стає сильнішим".

При невралгії буває не мігрень, а саме кластерні головні болі, говорить Олексій Андрійович. Напади можуть повторюватися до шести разів на день. "Віддають" при цьому в скроню, око і верхню щелепу.

Невралгія трійчастого нерва в Україні зустрічається досить часто. Страждають від неї переважно жінки 42-65 років. Це стосується невралгії по першому типу корінця. Класична ж невралгія (по другій і третій гілці) частіше турбує чоловіків.

Чому буває невралгія трійчастого нерва?

"Є теорія, якої дотримується більшість фахівців. Сам корінець нерва здавлюється на рівні мозочкової артерії. З часом змінюється структура корінця, а біль і всі неприємні відчуття "віддають" в інші області обличчя. Це наче замикання між двома проводами: якщо обірвати дроти на вході в будинок, то світла не буде всередині будинку", - пояснює нейрохірург.

Як лікують?

Є два основні методи. Малоінвазивний і безпечний - це радіочастотна нейромодуляція. Під час процедури кінчик голки-електрода нагрівають до 45-50 градусів. Людина перебуває в легкій анестезії, яка дозволяє постійно спілкуватися з лікарем. Процедура малотравматична. Пацієнт може йти додому вже через годину після неї. "Це не сумнівна, а визнана у світі технологія. Використовують її вже більше 20 років. Найбільш популярна вона в США. Там щорічно хронічний біль, викликану невралгією трійчастого нерва, успішно долають у близько 3 тисяч пацієнтів".

"Золотим стандартом" в лікуванні невралгії трійчастого нерва вважають операцію Джанетта або мікроваскулярну декомпресію. Це більш розширена процедура під загальним наркозом. Вимагає госпіталізації. Під час операції між судиною і мозочковою артерією ставлять тефлонову прокладку. За ефектом обидві процедури практично ідентичні: долають біль в 80-90% випадків. Варто пам'ятати, що будь-яка операція може нести за собою можливі ускладнення. Як правило, це невеликі кровотечі, загальна слабкість в перші години після наркозу. Але так чи інакше, після процедур з часом пацієнт позбавляється від больового синдрому практично назавжди.

Зараз ви читаєте новину «Невралгія трійчастого нерва: як позбутися хронічного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути