вівторок, 26 квітня 2016 17:28

Названо області, де найбільше хворіють на рак через Чорнобильську аварію

Названо області, де найбільше хворіють на рак через Чорнобильську аварію
Фото: poradumo.pp.ua

Вчені Національного інституту раку назвали регіони України, де після Чорнобильської аварії найбільше хворіють на рак. Це Київська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Житомирська та Волинська області. Там рівень захворюваності удвічі, а подекуди - втричі перевищує загальноукраїнські показники.

Жінки в цих областях найчастіше хворіють на рак щитовидної залози. Серед чоловіків більш, ніж у 2,5 два рази зросла кількість хворих на рак нирок.

"Збільшення рівня захворюваності на рак - це світова тенденція, - розповідає Олена Колесник, директор Національного інституту раку. – Тим не менше, ми спостерігаємо значний ріст по деяким формам раку в областях, які відносять до найбільш уражених Чорнобилем".

Щороку онкологи реєструють понад 130 000 нових випадків захворювань на рак серед дорослого населення країни. При чому, кількість жінок і чоловіків, яким щороку ставлять цей діагноз, суттєво не відрізняється: 388 чоловіків та 359 жінок на 100 тис. населення. Найчастіше від раку помирають у Запорізькій, Кіровоградській та Сумській областях.

"Державі потрібно змінювати не тільки національну систему лікування хворих на рак, а розробляти принципово нову систему виявлення захворювання на ранніх стадіях, - стверджує Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку. - При виявленні захворювання на ранніх стадіях повне одужання можливо досягти у 85-90%, саме тому у всьому світі щорічний скрінінг населення є запорукою раннього виявлення хвороби та високого рівня одужання".

За даними дослідження Національного інституту раку, чоловіки в Україні найчастіше помирають від раку дихальних шляхів - трахеї, бронхів, легень. Жінки - від раку молочної залози. На другому місті - рак шлунку.

Зараз ви читаєте новину «Названо області, де найбільше хворіють на рак через Чорнобильську аварію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути