середа, 24 квітня 2024 13:18

Назвали 10 найкорисніших та найшкідливіших олій для готування їжі

Олія є основним продуктом, який використовується для приготування різних страв.

Але не всі олії хороші. Вони відрізняються за складом поживних речовин, зокрема за складом жиру. У той час як деякі мають більшу кількість ненасичених жирів, інші мають більший склад насичених жирів, пише eatthis.

П'ять найкорисніших олій для приготування їжі

Автор: pinterest
  Назвали п'ять найшкідливіших та найкорисніших олій для приготування страв
Назвали п'ять найшкідливіших та найкорисніших олій для приготування страв

Оливкова олія першого віджиму

Оливкова олія першого віджиму є основним продуктом кухні. Оливкова олія не тільки універсальна, яку використовують в холодних і гарячих рецептах та випічці. Вона також багата ненасиченими жирами та вітаміном Е.

Основний тип ненасиченого жиру в оливковій олії називається олеїнова кислота. Цей мононенасичений жир, здається, має багато переваг, включаючи захисну дію проти інсулінорезистентності та протизапальну функцію. Вітамін Е в оливковій олії служить антиоксидантом і показав свою ефективність проти багатьох захворювань і станів.

Олія авокадо

Олія авокадо відома своєю високою температурою диму (520 градусів за Фаренгейтом), чудово підходить для приготування їжі на високій температурі, наприклад для смаження. Він також має тонкий смак, який дозволяє використовувати його для приготування солодких і солоних страв та випічки. Подібно до оливкової олії, олія авокадо має високий склад олеїнової кислоти, що робить її корисним джерелом жиру.

В одному дослідженні споживання олії авокадо було пов'язано зі зниженням рівня тригліцеридів і холестерину ЛПНЩ.

Соняшникова олія

Соняшникова олія містить ненасичені жири, що робить її більш здоровою, ніж деякі олії. Але ці ненасичені жири в основному складаються з жирних кислот Омега-6, які можуть викликати деякі проблеми зі здоров'ям. Омега-6 необхідна для нашого організму, але надмірне споживання може призвести до запалення.

Кунжутна олія

Помітний горіховий смак цієї олії робить її дещо менш універсальною для приготування їжі та випічки.

Кунжутна олія є джерелом антиоксидантів, які захищають здоров'я ваших клітин. Ця олія також має протизапальні властивості, які можуть знизити ризик проблем зі здоров'ям серця, таких як атеросклероз. Є навіть дослідження, які показують, що кунжутна олія може полегшити дискомфорт, пов'язаний з остеоартритом.

Арахісова олія

Хоча арахісова олія має деякі недоліки, вона має багато потенційних переваг для здоров'я. По-перше, вона багата олеїновою кислотою, яка є спільною для багатьох олій у списку, відомих своєю користю для здоров'я. Крім того, арахісова олія є хорошим джерелом вітаміну Е, що забезпечує антиоксидантні властивості. Ненасичені жири, що містяться в арахісовій олії, також можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.

П'ять найшкідливіших олій

Автор: pinterest
  Назвали п'ять найшкідливіших та найкорисніших олій для приготування страв
Назвали п'ять найшкідливіших та найкорисніших олій для приготування страв

Пальмова олія

Пальмова олія містить високу концентрацію насичених жирів, які, як вважають, негативно впливають на рівень холестерину в крові та підвищують ризик серцевих захворювань.

Через це вам слід обмежити пальмову олію у своєму раціоні. Хоча багато людей не готують пальмову олію вдома, вона зазвичай міститься в оброблених харчових продуктах, від тортів і коржів для піци до печива та шоколадної пасти.

Соєва олія

Це тип рослинної олії, видобувається з рослини сої. Хоча вона має відносно високу температуру димлення 400 градусів за Фаренгейтом, дослідження показують, що це не дуже добре для вашого здоров'я. Соєва олія може відігравати важливу роль у розвитку ожиріння та непереносимості глюкози. Інші дослідження показують, що високий вміст Омега-6 в соєвій олії також може бути пов'язаний з розвитком захворювань травної системи, таких як коліт. Соєву олію зазвичай не можна придбати для домашнього приготування, але вона міститься в широкому спектрі комерційно приготованих продуктів, таких як заправки для салатів, приправи та смажена їжа.

Кукурудзяна олія

Кукурудзяна олія найчастіше використовується для смаження у фритюрі. Незважаючи на те, що кукурудзяна олія містить деяку кількість вітаміну Е, вона має кілька потенційних недоліків. Його високий вміст Омега-6 викликає найбільше занепокоєння, особливо тому, що він не приносить значних переваг для здоров'я, які могли б переважити цю концентрацію Омега-6.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка олія найшкідливіша: дієтологи здивували відповіддю

Гідрогенізовані рослинні олії

Гідрогенізована рослинна олія не зустрічається в природі; натомість його виготовляють шляхом додавання молекул водню до рідких масел, перетворюючи їх у більш тверду форму з подовженим терміном зберігання. Хоча цей процес може покращити текстуру, він також генерує транс-жири, які, як відомо, негативно впливають на здоров'я серця та потенційно підвищують ризик різних захворювань і станів. Маргарин, овочевий жир і продукти, що містять ці інгредієнти, є типовими джерелами трансжирів. Зменшення споживання таких продуктів може значно зменшити споживання трансжирів, сприяючи більш здоровому харчуванню.

Кокосова олія

Хоча за останнє десятиліття ця олія зросла в популярності, є причини, чому ви можете обмежити споживання. Кокосова олія має високу концентрацію насичених жирів, що робить її менш ідеальною, ніж інші олії. Хоча насичені жири можуть бути не настільки негативними для нашого здоров'я, як раніше вважалося, вам все одно слід обмежити їх у своєму раціоні, оскільки вони не приносять помітних переваг для здоров'я, як ненасичені жири.

Наприклад, одне дослідження показало, що споживання кокосової олії призвело до підвищення рівня холестерину ЛПНЩ і ЛПВЩ. Хоча підвищення рівня холестерину ЛПНЩ може бути корисним для здоров'я, воно не протидіє можливому ризику серцево-судинних захворювань, пов'язаних із підвищенням рівня поганого холестерину ЛПНЩ.

Рослинна олія давно оселилась на поличках наших кухонь. Проте не всім достеменно відомо, як правильно застосовувати таке харчове масло.

Дієтологиня Анна Корнейчук розповіла, яку олію обрати соняшникову, оливкову і лляну, чим багата кожна з них та як використовувати їх у кулінарії.

Зараз ви читаєте новину «Назвали 10 найкорисніших та найшкідливіших олій для готування їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути