середа, 28 червня 2017 23:28

Найчастіші дитячі травми влітку: правила першої допомоги

Влітку збільшується кількість дитячих травм. Медики відзначають, що третина з них - це удари і розтягнення зв'язок, 25% - переломи, і приблизно 20% - черепно-мозкові травми. Причиною є активні ігри.

Травмуватися можна на пляжі, дитячому майданчику і вдома. Тому корисно дізнатися, що робити в різних ситуаціях.

Автор: sportmedicine.ru
 

Забій

Забій може приховувати порушення цілісності кістки, тому при сильних ударах потрібно зробити рентген для того, щоб переконатися у відсутності перелому.

Два основних правила першої допомоги при ударі:

- спокій;

- холод.

Слід максимально знерухомити травмоване місце. Протягом перших 2-3 днів можна прикладати лід до забитого місця по 5-10 хвилин з перервою в 1-1,5 хвилин, протягом півгодини. Швидко прикладений лід швидко зніме набряклість, зменшити больові відчуття.

Перелом

Чим швидше дитину доставити до травматолога, тим швидше пройде наступний період реабілітації.

Важливо не допустити зсувів кісточок при переломі, тому важливо приділити особливу увагу іммобілізації. Досвідчені спортсмени знають - в разі перелому мудрішими повзти, щоб не допустити зміщення кістки, ніж, терплячи біль, пройти цю відстань, зате потім лежати на витяжці, будучи прикутим до ліжка протягом півроку.

Для того, щоб знерухомити місце передбачуваного перелому, слід зробити "шину" - укласти кінцівку на жорстку поверхню (лінійку, картон, дощечку) і примотати її краваткою, хусткою, шарфом - всім, що є під рукою.

Також не зашкодить, якщо до місця перелому прикласти холод.

Черепно-мозкова травма

При черепно-мозковій травмі, яку часто діти отримують через падіння з висоти, можуть спостерігатися такі симптоми:

- зміна настроїв;

- гематома в області голови;

- нудота блювота;

- запаморочення;

- відмова від прийому їжі.

При цих симптомах не затягуйте з зверненням до лікарні, так як, можливо, ви зіткнулися з черепно-мозковою травмою. У цьому випадку знадобиться серйозне лікування.

 

Укуси комах

При укусі бджоли можна дати дитині препарат від алергії (антигістамінні) - Цетрин, Кларитин. При укусі оси потрібно витягнути жало, а потім натерти місце ранки часниковим соком. Це простий засіб швидко нейтралізує отруту оси, що потрапив в ранку, чому біль і запалення швидко вщухнуть.

Рани і пошкодження м'яких тканин

Якщо рана невелика - її можна обробити самостійно за допомогою перекису водню йди хлоргексидину. Потім можна обробити краї рани йодом або Бетадіном, мокнучу ранку можна присипати антисептичними присипками для ран, накласти стерильну пов'язку.

У разі якщо рана дуже глибока, краще викликати швидку, для накладення швів і очищення ран від можливих потрапили в неї сторонніх речовин.

Опіки

Літні опіки отримують біля багаття та мангалів.

Перша допомога при опіках - холод, можна поставити місце опіку під струмінь холодної води (якщо немає пухирів). Помастити Пантенолом і накласти стерильну пов'язку.

Якщо опік серйозно пошкодив шкіру, то прикрити його стерильною пов'язкою і швидко доставити в опіковий центр або Травмапункти. Можна дати дитині знеболююче, щоб не допустити больового шоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Что самое главное при выборе солнцезащитного крема

Сонячні опіки

При сонячному опіку допоможуть Пантенол і холод, а на ніч можна прийняти знеболююче. У разі виникнення лихоманки - аспірин або парацетамол.

Сонячний удар

Потрібно терміново віднести дитину в тінь і викликати швидку допомогу.

Щоб вона швидше прийшла до тями, можна розтирати її виски, умити холодною водою, прикласти до голови намочений в холодній воді рушник.

Отруєння

При отруєнні потрібно якомога швидше викликати блювоту, змусивши випити дитину якомога більше води. Зневоднення при інтоксикаціях у дітей відбувається дуже швидко, тому як можна швидше потрібно доставити дитину в інфекційне відділення.

Автор: naturalist.if.ua
 

Укуси змій

У дітей знижений поріг страху і вони ризикують отримати укус змії набагато частіше, ніж дорослі. Якщо це сталося, лікарі радять не намагатися відсмоктати отруту з рани самостійно. Можна перев'язати кінцівку вище ранки і якомога швидше доставити дитину до фахівців, щоб ті могли ввести протиотруту, що нейтралізує отруту.

Утоплення

Якщо дитина наковталася води або захлинувся, потрібно очистити дихальні шляхи, укласти його вниз обличчям на коліно, постукувати в область лопаток, щоб вилилася вода. Потім потрібно зробити йому штучне дихання рот в рот. Потім знову спробувати вилити воду з легенів, перевернувши його вниз обличчям через коліно. Повторити кілька разів. Якщо ви перебуваєте в людному місці, попросіть про допомогу - серед вас можу перебувати пожежні, медики, військові, рятувальники - все, хто навчений наданню першої медичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Найчастіші дитячі травми влітку: правила першої допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути