Ексклюзиви
субота, 18 червня 2016 17:56

Маловідомі фактори, які найбільше викликають варикоз

Маловідомі фактори, які найбільше викликають варикоз
Фото: hh.com.ua

Розширення вен на ногах не лише погано виглядає, але й небезпечне для здоровя. З ним не варто затягувати. Багато хто дкмаю, що він виникає через носіння взуття на високих підборах. Виявляється туфлі без них ще шкідливіші. Не менш важливу роль в розширенні вен відіграє і вагітність.

"Варикоз частіше буває у жінок. У них вени ніжніші, ніж в чоловіків, - каже столичний судинний хірург Олександр Борківець з Головного військового клінічного госпіталю. - Це хронічна хвороба, яка передається спадково. Проявляється у підлітковому віці через гормональну перебудову. Це період інтенсивного росту. Люди починають важче працювати, носити підбори, мало рухатися. Тому генетична схильність швидше дає про себе знати. Якщо варикоз з'явився у 40 років, то виною є спосіб життя або надлишкова вага".

Варикоз розвивається поступово як діабет і люди звикають до недуги. Її не лікують відразу, а приходять до лікаря коли вже запущена.

Без досліджень не можна на око визначити чи треба робити операцію. Зовні варикоз може бути не великим, а у глибоким венах уже є тромбози. Пацієнту роблять УЗІ ніг. Таблетками хворобу не лікують.

"Коли вени видаляються, людині стає легше. Зменшується набряк і зникає відчуття важкості. Зараз є методики лікування без розрізів під місцевим наркозом. За останніх 5 років не пам'ятаю коли варикоз оперував. Роблю проколи під місцевим наркозом і спеціальним крючечком витягую змінену ділянку, а здорові частини вена прив'язується, щоб не було кровотечі. Через 1-2 днів можна повернутися додому. Раніше всі поверхневі вени вирізали, щоб не було рецидивів. Там було багато розрізів. Новими методиками ми забираємо тільки змінені вени".

Читайте також: Митися щодня в душі шкідливо для здоров'я

Варикоз виникає через велику вагу, прийом гормональних ліків. Сидячу чи стоячу роботу. Варикозне розширення вен часто мають хірурги, які довго стоять в операційній, вчителі, диспетчери та офісні працівникі. Коли людина ходить, м'язи гомілки скорочуються і тиснуть на глибокі вени.

"Кожну годину потрібно встати і хоча б 5 хвилин походити. Водіям, які довго сидять за кермом через дві години потрібно зупинятися.

Литковий м'яз є своєрідним м'язовий-венозним насосом. Якщо багато ходити, то набряків не буде, адже є відтік крові від ніг. А коли довго стоїть чи сидить, кров застоюється.

Зараз ви читаєте новину «Маловідомі фактори, які найбільше викликають варикоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути