пʼятниця, 03 березня 2017 14:54

Лікар розказав, яким фітнесом зайнятися чоловікам віком за 40

Після четвертого десятка здоров'я чоловіка дає збій - починаються проблеми серцево-судинної системи, у когось з'являється зайва вага, хтось починає швидше втомлюватись, ломить у спині та здають нерви. Щоб проблем зі здоров'ям уникнути, варто починати робити фізичні вправи. Переконаний головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

У свої 50 лікар по дві години грає хокей та виконує два десятки віджимань. При цьому - не скаржиться на здоров'я.

"Минулої суботи я чудово пограв у хокей на вулиці. Це досить складний спорт, та ще й на повітрі. Але я впорався", - розповідає Отто Стойка.

Старшим чоловікам, які востаннє займалися фітнесом ще школярами та ледь не забули, як виглядає футбольний м'яч чи штанга, медик рекомендує починати з легких пробіжок на вулиці.

Автор: socialkomi
 

"Дуже добре стимулює до фізкультури собака. Бо з ним треба вранці гуляти. Десь підбігти, наздогнати, порухатись. Не маєте пса - вийдіть на спортивний майданчик біля сусідньої школи, порухайтесь. У нас в Києві ще кілька років тому були такі групи, де люди в парках з довгими палицями для так званої скандинавської ходьби. Навіть на Оболоні бачив групу, яка дуже інтенсивно рухалася з тими палицями, одягали пульсометри, щоб не перебрати з навантаженнями - варто так гуртуватися", - розповідає лікар.

Ходьба з палицями для скандинавської ходьби послаблює навантаження на колінні суглоби, але при цьому сприяє покращенню кровоносної системи, тримає м'язи в тонусі та допомагає зменшити об'єми пуза.

"Я був в містечку одному в Австрії. Там люди ці палиці активно застосовували. Був цілий двір альпійський з палицями, і маркована траса. Дідусь один біг наверх. Ледве-ледве, але біг. Добре мати до трьох занять на тиждень. Чергувати пробіжки, в інший день робити більш інтенсивні вправи, можна взяти гантелі, на велосипеді їздити, почати з найпростішого", - рекомендує Отто Стойка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна їсти після тренування

В домашніх умовах медик радить робити вправи, які тривають до 10-ти хвилин, однак робити їх регулярно.

Автор: socialkomi
 

"Зараз для початківців можна знайти в мережі YouTube багато вправ від американських тренерів, різних шкіл фітнесу, "MensHealth", які можна робити 7-9 хвилин. Можна взяти частину великого комплексу, хоч трохи позайматися. З часом, збільшите час і навантаження. Або знайдете собі власного тренера. Важливо входити в тренування поступово, без стресу, слідкувати за пульсом. Якщо людині 50-60 років, то в неї пульс має бути в межах 120-130 ударів на хвилину, може 140. якщо ви тривалий час робите вправи, 20-30 хвилин три рази на тиждень достатньо, щоб бути здоровими", - розповідає лікар.

Трапляється, що ті вправи, які пропонують фітнес-тренери, не надто подобаються людині, яка багато років не мала занять. Щоб збільшити охоту до фізкультури в домашніх умовах, Отто рекомендує планувати гімнастику на ранковий час, а вправи вибирати звечора. Це підвищує мотивацію до занять.

"Спочатку дивишся багато вправ, які бувають, як їх робити - ввечері подивишся, як короткометражний фільм, обереш найкраще, буде така асоціативна реклама. А зранку вже є бажання це спробувати зробити. Ну і не забувати про розминку і заминку, робити розтяжку. Щоб на другий день не було надто сильної крепатури, не боліло все тіло", - радить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Лікар розказав, яким фітнесом зайнятися чоловікам віком за 40». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути