вівторок, 26 квітня 2016 20:05

Дисплазія кульшових суглобів частіше буває в дівчаток

Дисплазія кульшових суглобів частіше буває в дівчаток
Фото: semya.com.ua

Дисплазія кульшових суглобів - це вроджене захворювання, коли не формується фізіологічно нормальний тазостегновий суглоб. Якщо її не пролікувати вчасно, може розвинутися кульгавість та болі в суглобах. У новонародженої дитини формування суглоба ще не закінчено, тому чим раніше буде виявлене захворювання, тим швидше і легше пройде лікування. В п'ять разів частіше дисплазія зустрічається в дівчаток. Успадковують її від матері.

"Це вроджений дефект через недорозвинення суглоба, — говорить столичний ортопед Федір Лимарчук. — У більшості випадків уражена ліва нога. Причин дисплазії може бути багато. Тазове передлежання дитини, маловоддя, недоношеність або переношеність. Гормональні порушення матері, її вузький таз. Через те, що суглоб при вагітності не до кінця розвинувся, виникає ризик вивиху стегна. Тоді головка не лягатиме повністю в кульшову западину. Масажуючи малюка, у стегнах можна почути "клацання" або "зісковзування" суглоба. Нагадує хрускіт пальців або шиї".

Точний діагноз ставлять після ультра­звукового дослідження та рентгену суглобів. Якщо дисплазію не лікувати, в дитини сформується "качина" хода, кульгавість. Із часом одна нога стане коротшою, розвинеться викривлення хребта.

"Ваду можна виправити, якщо з лікуванням не зволікати. Треба робити масаж, вправи. Корисне широке сповивання. Важливо правильно тримати дитину на руках — за спину, притискаючи до себе. Тоді вона розставленими ніжками "обіймає" дорослого".

Читайте також: Смартфони розвивають у дітей косоокість

При важких формах дисплазії використовують стремена. Це пристрій із ременів, який фіксує ноги у відведеному положенні. Так головка суглоба нормально сформується. Носять стремена мінімум півроку. Знімати їх можна тільки інколи. Від цього батькам важко купати чи вдягати дітей. Ті вередують, поки звикнуть.

Зараз ви читаєте новину «Дисплазія кульшових суглобів частіше буває в дівчаток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути