четвер, 27 березня 2014 14:28

Депресія та загострення хронічних недуг — чим загрожує переведення годинника

Депресія та загострення хронічних недуг — чим загрожує переведення годинника

В ніч з 29 на 30 березня Україна перейде на літній час. Стрілки на годинниках переведуть на годину вперед, і з останньої неділі березня українці прокидатимуться на годину раніше.

За дослідженнями європейських лікарів, переведення стрілок годинника призводить до порушення природного ритму життя. Можуть загостритись гіпертонія, остеохондроз, хвороби шлунку. Люди частіше втомлюватимуться, страждатиме сон. Деякі фахівці стверджують, в період зміни часу вночі стається більше інфарктів.

Проте столичні лікарі щодо переведення стрілок годинника налаштовані менш скептично. За словами дієтолога і фітотерапевта Бориса Скачка, більшість людей ніяких змін не помітять. Хоча певний ризик загострення хвороб мають ті, хто страждає на гастрит, виразку, хто має хвороби печінки. У декого можуть проявлятись депресія, хтось стане більш нервовим.

"Ми прив'язані до ритму сонячної активності, наш робочий графік від цього залежить, сонце піднімається - ми прокидаємося, сідає - ми засинаємо. Коли цей ритм змінюється - мінімальний час на адаптацію займає приблизно два тижні", - розповів Борис Скачко.

Адаптуватись до зміни часу можна, практикуючи медитацію, контрасний душ, ранкову зарядку та вечірні прогулянки, каже дієтолог. Нервову систему можна заспокоїти, виїхавши на природу та споглядаючи мальовничі пейзажі, слухаючи спокійну розслабляючу музику. Це допоможе запобігти стресам та нервовим перевантаженням. "Навесні вкрай важливо харчуватись збалансовано. Вживайте більше свіжих салатів та варених круп, натомість — якомога менше смажених і солоних страв", - зазначає лікар.

На думку відомого невропатолога і рефлексотетапевта Віктора Мацишина, все залежить від того, на що людина себе налаштовує. У більшості людей пристосування до нового біоритму проходить без видимих змін.

"Якщо будете думати, що зміна часу нашкодить, то так воно і буде. Коли ж налаштувати себе на позитив, зміни на годину вашому організму не загрожуватимуть", - радить фахівець. За кілька днів до переведення годинника рекомендує лягати спати на кілька годин раніше, і так само раніше вставати. В такий спосіб перехід на новий час буде м'якшим і менш помітним".

Зараз ви читаєте новину «Депресія та загострення хронічних недуг — чим загрожує переведення годинника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути