вівторок, 25 лютого 2014 11:35

Що треба їсти, аби оздоровитися після курсу антибіотиків — поради дієтолога

Що треба їсти, аби оздоровитися після курсу антибіотиків — поради дієтолога

Майже всі люди хоч раз в різні періоди життя змушені лікуватись антибіотиками. З ними хвороба минає швидше, але речовини, що містяться в антибіотиках, лишають по собі поганий слід в організмі. Насамперед від антибіотиків страждає мікрофлора кишечника. Відомий дієтолог Оксана Скиталінська дає поради, як харчуватися, щоб відновити мікрофлору і почуватися здоровим.

"Відновлення мікофлори кишечника після лікування антибіотиками, дуже важлива. Тому що, як випливає вже із самої назви, "біос"- походить від слово життя, а "анти" -, дослівно - проти життя. Справді, анитбіотики порушують еубіоз, або кишкову рівновагу, і часто у кишечнику починають бурхливо розмножуватися хвороботворні мікроорганізми, і, навпаки, пригнічуватися ріст корисних. Такий стан називають дизбіозом кишечника, - пояснює Оксана Василівна.

"Нормальна мікрофлора викорує цілий ряд функцій в організмі - захищає від хвороботворних бактерій та вірусів, синтезує вітаміни групи В, РР, біотин, сприяє всмоктуванню вітаміну С, фолієвої кислоти, заліза, кальцію, вітаміну Д, сприяє розщепленню білків та жирів, метаболізм холестерину і багато інших".

За словами дієтолога, для відновлення мікрофлори кишечника слід обмежити вживанн важкоперетравлюваних білкових продуктів - грубоволокнистого м'яса, бобових, цільного молока. Замість нього - курятину, рибу, кисломолочний сир. Також не можна їсти солодощі та солодкі фрукти. А саме - манну та рисову каші, випічку, цукерки, солодкі напої, сухофрукти, виноград, сливи, груші тощо.

Натомість треба частіше вживати продукти, що містять пробіотики - живі біфідум- та лактобактерії. Це молочнокислі продукти, натуральні йогурти. Всі вони мають бут без наповнювачів та несолодкі. Корисні також пребіотики - певні продукти, які сприяють росту корисної мікрофлори. До таких відносяться: топінамбур, артишок, корінь цикорію та кульбаби.

"Збагатіть організм вітамінами. Добре допоможе це зробити настій із шипшини й чорноплідної горобини. Також — відвар пшеничних висівок, аптечні полівітамінні препарати. Вживайте більше ніжних харчових волокон, в першу чергу, пектину - яблучне пюре натерте, або печені яблука, варений потертий буряк, абрикоси, мелене насіння льону, розварена слизиста вівсяна каша. Збільшіть кількість продуктів, які мають бактерицидні та антисептичні властивості. Це цибуля, часник. перець, лавровий лист, гвоздика, хрін, чай, тмин, горобина, гранат, чорниці, морква, імбир, порошок куркуми", - підсумовує дієтолог.

Зараз ви читаєте новину «Що треба їсти, аби оздоровитися після курсу антибіотиків — поради дієтолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути