вівторок, 15 березня 2016 19:50

"Апарат штучного кровообігу на кілька годин повністю заміняє серце" - кардіолог

"Апарат штучного кровообігу на кілька годин повністю заміняє серце" - кардіолог
Фото: kakimenno.ru

"Поранення в серце важко лікувати. Більшість хворих не довозять до ­лікарні, — каже Валерій Бойко, директор харківського Інституту загальної невідкладної хірургії ім. Зайцева. — 15 людей зі 100 поми­рають".

Щоб уникнути значних втрат та збільшити кількість врятованих життів, кардіологи користуються апаратом штучного кровообігу. Він відводить венозну кров від серця, насичує її киснем і повертає в аорту. При цьому повністю припиняється кровотік в серце і велика частина кровотоку через легені. Щоб звести до мінімуму пошкодження органів під час штучного кровообігу, організм охолоджують.

"З Донбасу часто привозять хворих із кульовими пораненнями. Не завжди це військові. Жертвами часто стають мирні жителі. Недавно оперував 17-річну дівчину, яка опинилася не в тому місці не в той час. Вийшла в кіоск по хліб у селищі під Донецьком і потрапила під мінометний обстріл. За кілька годин її довезли в нашу лікарню.

Поранення в серце призвело до інфар­кту. Постраждалу підключили до апарату штучного кровообігу.

"У пацієнтки була розірвана головна коронарна артерія серця. Під час операції апарат штучного кровообігу виконував роботу її серця та легень. Штучне серце складається з насоса, приводу, пере­дачі. Воно передає кров із такою швидкістю кровотоку, як справжній орган. Ми встигли надати допомогу і зшили пошкоджену артерію. Цей випадок — рідкісний, адже молодий організм одночасно переніс інфаркт. Такі пацієнти або виживають, або ні. Апарат штучного кровообігу може повністю замінити серце та легені на кілька годин. Його використовують для виведення організму зі стану клінічної смерті. Під час операцій на серці і великих судинах. Наш інститут спеціалізується на пораненнях серця. Завжди чергує оперативна бригада".

Зараз ви читаєте новину «"Апарат штучного кровообігу на кілька годин повністю заміняє серце" - кардіолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути