Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2015 14:23

Як безпечно лікувати простуду вагітним та жінкам, які годують

Автор: medictest.net
 
Лікування застуди під час вагітності обов'язково має бути безпечним та негайним. Імунітет вагітної жінки ослаблений, щоб плід не відштовхувався організмом як чужорідне тіло. Майбутній мамі потрібно бути дуже обережною і захищатися від застуди, грипу та інших вірусів.

Будь-які ускладнення можуть позначитися на здоров'ї малюка. Дитині внутрішньоутробно шкодить не тільки вірус, але і самі симптоми застуди: ломота в тілі, жар, головний біль. Особливо небезпечні віруси в першому триместрі вагітності, так як на більш пізніх термінах малюка від хвороби захищає плацента.

Багато що тут залежить від термінів вагітності. У першому триместрі вагітності ( до 12 тижнів ), коли інтенсивно відбувається закладка внутрішніх органів, вплив грипу може згубно позначитися на формування систем і органів плоду. З'являється ризик виникнення вад розвитку і навіть внутрішньоутробної загибелі малюка.

Вивчення адаптації новонароджених, інфікованих внутрішньоутробно вірусом грипу, показало, що 60% з них були відхилення в розвитку.

Важливо це і для годуючих, тому як переривати через застуду грудне вигодовування і зціджуватися - далеко не найкращий вихід.

Висока температура

Анальгін, аспірин та комплексні препарати, такі як колдрекс, фервекс, антигриппин і їм подібні, для вагітних і годуючих протипоказані. Не варто приймати жарознижуючі, якщо температура менше, ніж 38⁰С, бо жар допомагає організму боротися з інфекцією.

Високу температуру можна збити парацетамолом (панадол, еффералган) - знеболюючий і жарознижуючий засіб. Припустимо на будь-якому терміні вагітності та при годуванні для прийому короткими курсами: 1 - 3 дні. Не дивлячись на те, що парацетамол проникає через плаценту і в грудне молоко, шкідливого впливу на плід та дитину у нього не виявлено, за умови що ви не будете перевищувати допустиму дозу.

Холодний компрес на область лоба. Допомагає переносити жар і зменшує хворобливі явища. Змочіть хустку у воді кімнатної температури, відіжміть, щоб не капало, і покладіть на чоло. Перевертайте в міру нагрівання. Замість хустки можна користуватися міхуром з льодом, але обов'язково прокласти між ним і шкірою один - два шари тканини.

Обтирання з оцтом - нешкідливі на будь-якому терміні вагітності. Оцет повинен бути не більше 5%. Горілку не застосовувати, оскільки спирт з неї випаровується і потрапляє до плоду.

Якщо температура висока, а руки і ноги холодні, бліді, і відчувається сильний озноб, охолоджуючі компреси не показані, оскільки викличуть лише ще більше звуження судин.

Чай з липовим цвітом - треба заварити як чай, можна настояти в термосі 10 - 15 хвилин і пити в гарячому вигляді, можна з варенням. Малина при вагітності застосовується тільки на стадії підготовки до пологів, після 36 тижня. Гарячий липовий чай допомагає розкрити пори, пропотіти і знижує температуру. Безпечний при вагітності та годуванні.

Нежить

Судинозвужувальні краплі в ніс майбутнім і годуючим мамам протипоказані. Такі препарати погано впливають на серце малюка, примушуючи його битися швидше. Найкращий ефект при нежиті дає промивання носа великою кількістю підсоленої води.

Кількість солі, яку треба класти для отримання оптимального розчину, становить 2 грами на 200 мл води. Не маючи ваг відміряти 2 грами можна, якщо взяти приблизно половину чайної ложки солі. Температура води повинна бути не менше 35 - 37 градусів.

Промивання треба проводити не менше 3 разів на день. Якщо покласти солі менше, то можна отримати зворотний ефект, оскільки прісна вода буде проникати всередину слизової оболонки і посилювати набряк і закладеність носа. А ось міцний розчин, навпаки дає підсушує ефект.

Кашель при вагітності

При лікуванні кашлю необхідно дотримуватися режиму:

Не дихати холодним повітрям

Не їсти і не пити холодне, наприклад морозиво або воду з холодильника

Не ходити босоніж

Тримати в теплі руки, ноги, груди і спину

Пити більше теплої рідини

Дихати стримано, уникати ситуацій, що підсилюють дихання

У більшості випадків цих заходів уже достатньо, щоб значно полегшити кашель. Якщо температура менше 37⁰С, можна прикласти гірчичники або перцевий пластир на груди і спину. Краще це робити на ніч, тому що виходити на вулицю після цього не можна. Замість гірчичника можна розтерти груди зігріваючою маззю і обгорнутися вовняним шарфом.

На ніч корисно випити склянку теплого молока (38 - 45⁰С) з вершковим маслом і содою на кінчику ножа. Ця суміш полегшить відходження мокроти.

У більшості випадків простудного кашлю допомагають парові інгаляції. Для них вагітним можна використовувати масло чайного дерева або евкаліпта. При годуванні евкаліпта краще уникати. Вони володіють сильним знезаражувальним ефектом, тільки брати треба чисте ефірне масло. У звичайний фарфоровий чайник налити 200 мл окропу і капнути 2 краплі олії. Закрити кришкою і дихати через носик ротом, поки суміш не охолоне або не випарується масло.

Зараз ви читаєте новину «Як безпечно лікувати простуду вагітним та жінкам, які годують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути