вівторок, 31 січня 2017 13:33

20-річний подарував мені життя - власник пересадженої нирки

Міхал Дзік із Польщі святкує день народження двічі на рік. Другий раз - після того, як йому пересадили підшлункову і нирку. Історію людини, яка отримала донорські органи, публікує fakt.pl.

Автор: fakt.pl
 

"Мені було 12 років, коли лікарі встановили діагноз цукровий діабет першого типу. Увесь світ рухнув. Свобода закінчилася і почався режим лікування, який мав тривати десятки років".

Через 5 років з того часу, як чоловіку встановили діагноз, потрапив до лікарні, і наслідки були настільки жахливими, що лікарі підозрювали пухлину, і прогнозували, що проживе 3-6 місяців. З'явилися проблеми з нирками і зором. Від червня 2010-го за 15 місяців 6 разів робив операції на очах. Тоді вирішив погодитись на пересадку підшлункової.

"Коли звернувся до лікаря, виявилось, що пересадки однієї лише підшлункової залози мало, хвороба розвинулась таким чином, що необхідно було пересаджувати ще й нирку. І краще, щоб обидва органи були від однієї і тієї самої особи", - згадує Міхал.

Упродовж півтора року пацієнтові вдалося вижити на ліках. А 2013 року прийшов час до трансплантації. Кілька разів запитував про органи, але їх не було.

"Мені зателефонували о шостій ранку та повідомили, що є органи для трансплантації. Я жив в Ополе, а їхати треба було до Варшави. Швидко викликали таксі, в клініці був після одиннадцятої ранку. Це була найкоротша мандрівка в моєму житті за часом, але найдовша за кількістю емоцій, які я переживав", - розповідає Міхал Дзік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна операція: жінка без легень тиждень чекала на донорський орган

Операція тривала 10 год. і пройшла успішно.

"Знаю, що моїм донором був 20-річний хлопець, ровесник мого молодшого брата. Щодня про нього згадую. Підшлункова є таким даром, який важко описати словами, які почуття я маю до тієї людини. Перш за все - велику вдячність. Вдячний моєму донору та його родині за те, що перебуваючи у драматичній ситуації, думали про інших. Знаю, що раніше той хлопець розмовляв з батьками про донорство. Був готовий у разі смерті віддати свої органи".

День, коли по телефону Міхалу повідомили про пересадку органів, є останнім в його житті, коли вживав інсулін.

"Рівень цукру ідеальний. Відчуваю себе чудово", - говорить чоловік.

Автор: fakt.pl
 

Наслідки хвороби залишилися - через втрачений зір він мусив залишити роботу, однак потроху працює вдома - розробляє сайт про трансплантацію.

"Це моя маленька приватна компанія, присвячена трансплантації. Сподіваюсь, вона зацікавить усіх, кому цікава ця тема", - каже власник пересаджених органів.

Зараз ви читаєте новину «20-річний подарував мені життя - власник пересадженої нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути