понеділок, 25 січня 2016 05:35

Журавлина вбиває збудників циститу

Автор: ФОТО З САЙТА healinginterstitialcystitis.com
  Цистит провокують застуда, запори, зловживання гострим й алкоголем. Найчастіше буває у жінок
Цистит провокують застуда, запори, зловживання гострим й алкоголем. Найчастіше буває у жінок

— Довго чекала автобуса на зупинці. Присіла на спинку. Не звернула уваги, що вона залізна, — каже 28-річна Тетяна Хромак із Житомира. — Через кілька днів почала бігати до туалету кожні півгодини. Було боляче мочитися. Пекло й свербіло.

Гінеколог виписав жінці ліки і порадив дотримуватися дієти. Не їсти жирного й гострого. Через 10 днів усе минуло.

— Цистит — інфекційна хвороба, — каже акушер-гінеколог Василь Порхун зі столичного пологового будинку №2. — Її спричиняють бактерії, віруси й грибки. Найчастіше — кишкова паличка. З мікроорганізмами в сечовому міхурі імунітет бореться з усіх сил. Але коли є додаткове навантаження — застуда чи менструація — імунна система перемикається на них. Тоді в сечовому міхурі виникає запалення. Частіше цистит буває у жінок. У них сечовивідний канал коротший, а міхур — об'ємніший.

Хворобу провокують застуда, запори, зловживання гострою їжею й алкоголем. Трусики-стринги чи тісний одяг порушують нормальний кровообіг у тазі. Недугу також викликають мікротравми під час сексу. Нерідко починається під час вагітності — через гормональну перебудову організму. У чоловіків цистит може супроводжувати цукровий діабет, простатит чи сечокам'яну хворобу.

— Якщо лікування комплексне, одужують через тиждень, — продовжує лікар. — Спочатку призначаю антибактеріальні та знеболювальні ліки. Хвора має лежати під теплою ковдрою. Прикладати грілку на низ живота. Пити багато рідини. За день — не менше двох літрів. Жодної кави. Краще чай із молоком. Допомагають журавлинний і чорничні морси. Ягоди мають сечогінний і загальнозміцнюючий ефект. Журавлина також містить кислоту, що вбиває бактерії-збудників запалення.

Підмивання теплою водою з розчинами для інтимної гігієни зменшує біль після сечовипускання. Для профілактики циститу лікар радить жінкам не користуватися гігієнічними тампонами. Білизну обирати тільки натуральну.

Зараз ви читаєте новину «Журавлина вбиває збудників циститу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути