пʼятниця, 06 липня 2012 07:30

Жінки швидко старіють з 50 років

 

— Мені 30, але почуваюся і виглядаю максимум на 22. Навіть лікарі кажуть, що мій організм набагато молодший за вік, — говорить вихователька Наталія Шимків зі Львова. Вона не палить, не вживає алкоголю, ходить на танці.

Біологічний вік зазвичай розходиться з календарним. Він відображає здоров'я організму і швидкість його старіння. Залежить від ставлення до життя. Біологічний вік можна виміряти.

— Визначаємо його за трьома методиками, — каже санолог із 25-річним стажем Володимир Гаврилюк, 47 років. — Найпростіше за розробкою київського професора Володимира Войтенка. Враховуємо стать, вік, тиск, ємність легень, затримку дихання, зір, слух, самопочуття. Друга методика — харківського професора-генетика Валерія Шахбазова. Апарат визначає електрочутливість клітин слизової внутрішнього боку щоки. До 24 років вона росте, а потім знижується. Третя — система "Омега 2М" — вимірює ритм серця і математично вираховує біологічний вік.

Говорити про зміну темпів старіння доречно, якщо принаймні дві методики вказують, що вік на п'ять-сім років відрізняється від біологічного. Трапляється і різниця у 10-15 років. Це можливо у віці від 35 до 60.

— За 10 останніх років хвороби "помолодшали", тож молодь зараз біологічно старша за попередні покоління в тому самому віці. Після 50 років жінки починають старіти швидше. Після 60 прискорюється зношення організму у чоловіків. Біологічний вік людини у 90 та 120 вже майже не відрізняється. Після 90 старіємо дуже повільно.

З роками ніс стає ширший, вуха — довші, плечі — вужчі, зріст — нижчий. Легені звужуються, а грудна клітка росте. Шкіра тоншає, темніє, з'являються родимки, складки та зморшки. Руйнуються волосся, нігті, потові і сальні залози. Погіршується постава, координація. Рухи стають повільніші, людина швидше стомлюється, починає недочувати та недобачати.

Призупинити старіння можна, лікуючи хронічні недуги. Омолодитися — якщо повернутися до здорового й активного способу життя.

Зараз ви читаєте новину «Жінки швидко старіють з 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути