понеділок, 06 лютого 2017 07:45

Запалене горло полощуть відварами трав

Автор: ФОТО З САЙТА www.pharyngitis.doctorate.ru
  Фарингіт з’являється після застуди та вірусних інфекцій. На відміну від ангіни запалене горло не болить. Температура сильно не підвищується
Фарингіт з’являється після застуди та вірусних інфекцій. На відміну від ангіни запалене горло не болить. Температура сильно не підвищується

— Фарингіт — запалення горла, на яке ­кожна людина хворіла хоча б раз у житті. З'являється ­після застуд та вірусних інфекцій, зокрема, грипу. Червоне горло — це вже фарингіт. З ангіною його не можна переплутати. Бо горло не болить і температура не підвищується, — каже столичний отоларинголог 45-річний В'ячеслав Лісневич.

Фарингіт спричиняють віруси, бактерії та грибки. Проявляється сухістю і подразненням у горлі, яке посилюється при ковтанні слини. Інколи нежитем і головним болем.

— Перебіг хвороби залежить від чинника, який її викликав. Якщо з'явився від легкої застуди, то й протікає легко. Найбільш небезпечним фарингіт стає, коли переходить у хронічну форму. Слизова оболонка розпухає. Тоншає настільки, що просвічуються судини. Горло пересихає, людина не може ковтати.

Лікують фарингіт полосканнями з протизапальними травами. Це — ромашка лікарська, нагідки, м'ята, шавлія, евкаліпт.

Одну столову ложку сухої ромашки заливають склянкою окропу. Накривають банку кришкою й закутують рушником. Настоюють півгодини. Полоскати треба через 1–2 години. Тоді фарингіт мине за два-три дні. Якщо рідше — то за тиждень.

Допомагають смоктальні таб­летки та льодяники. Вони не лікують горло, але забирають подразнення. Можна прискати спрей хлорофіліпт.

— Не можна курити чи вживати спиртне під час лікування. Тютюновий дим та алкоголь сушать слизову, і запалення збільшується.

На день потрібно пити 2 літри рідини, щоб очистити організм. Напої мають бути теплі, але не гарячі й не кислі. Найкраще — вода та чай.

38 зі 100 українців, старших за 18 років, курять. 62 — не мають такої звички. 23% некурців раніше палили, але покинули. Про це свідчать результати соцопитування соціологічної групи "Рейтинг" у грудні 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Запалене горло полощуть відварами трав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути