четвер, 06 травня 2010 04:00

Заїкання можна вилікувати за два тижні

Автор: фото з сайта www.tv.net.ua
  Дарія Швецова, 13 років, із Донецька позбулася заїкання після конкурсу ”Україна має талант-5”. На шоу вона співала з Анастасією Приходько. Заїкалася Дарія від п’яти років. Її сильно налякав собака
Дарія Швецова, 13 років, із Донецька позбулася заїкання після конкурсу ”Україна має талант-5”. На шоу вона співала з Анастасією Приходько. Заїкалася Дарія від п’яти років. Її сильно налякав собака

Заїкання по-медичному — логоневроз. Зазвичай цю недугу спричинює стрес, хворіють нею у 3–8 років. Тому лікарі називають її дитячою хворобою. У світі заїкаються близько 1% дорослих і 3% дітей.

— У мене проблема почалася в 3 роки, — сидячи за барабанною установкою, говорить музикант із Києва Микола Бажанов, 25 років. — Як зараз пам"ятаю, в той день ми пішли з мамою влаштовуватися в дитсадок. Мама зайшла до кабінету завідувача, а я залишився гратись іграшкою у коридорі. Коли помітив, що мами немає, запанікував. Почав шукати її по кутках, а потім голосно закричав. Після цього став заїкою.

Микола заїкається, коли вимовляє слова "к", "п" та "х". Але говорить швидко. У нього легка форма логоневрозу.

— 10 років тому заїкався сильніше. У школі з мене кепкували. Логопед радив співати. Я поспівав удома два місяці по 10 хвилин щодня і справді став краще говорити. Запинок було вдвічі менше. А далі закинув тренуватися. Більше не хочу позбуватися заїкання, бо це моя "фішка".

Олег Сухомлин, 35 років, лікар-логопед із Київського центру корекції мовлення, каже, що головною причиною логоневрозу є неправильне видихання при мовленні. Він вилікував від цієї недуги понад 1400 людей.

— У момент стресу дитина використовує один спосіб захисту — крик. Аби закричати, асоціативний центр мозку посилає дуже сильний нервовий імпульс у руховий центр мовлення. Він не здатен обробляти такі сильні сигнали, тому нервовий канал просто розширюється і пропускає імпульс далі до м"язів, які контролюють мовний апарат. Це зумовлює затискання голосової щілини. Вона не пропускає струмінь повітря, і людина починає заїкатися.

Спричинити збудження може будь-що.

Поспівав удома два місяці по 10 хвилин щодня і став краще говорити

— Здебільшого винуваті батьки, які не вгледіли дитини. Часто малюки лякаються тварин. Заїкання може також виникати поступово. Наприклад, хтось із членів сім"ї помер, а дитині не сказали. Вона відчуває, що щось не так. Поступово напруження наростає і доходить до критичної точки. У такому випадку заїканню можливо запобігти, якщо вчасно звернутися до спеціаліста. Першою ознакою недуги може бути різке припинення мовлення або ж, навпаки, дитина може почати говорити дуже швидко. Вона використовує перед окремими словами зайві звуки.  Повторює цілі слова чи склади на початку фрази або ж зупиняє мовлення посеред речення.

Лікувати заїкання в дітей дошкільного віку необхідно починати якомога раніше. Для старших дуже важливою є моральна підтримка близьких.

— У мене був пацієнт, якого тричі витягали з петлі. Студент технічного училища хотів покінчити із життям через заїкання. Із нього знущалися, перекривляли. Його недуга з"явилася після операції, під час якої ушкодили голосову щілину. Вилікувати хлопця було неможливо. Якщо ж заїкання зумовлене стресом, то усунути його можна навіть за два тижні. Головне — усвідомити причину, розслабити голосову щілину, і дихання запрацює. Потрібне регулярне тренування, аби розслаблення відбувалося автоматично.

Олег Сухомлин лікує за допомогою комп"ютерної програми-тренажера "Брізмейкер". Вона допомагає майже усім пацієнтам, які знають літери і можуть читати. Неефективна для тих, у кого мовний апарат ушкоджено через механічні травми провідних шляхів звуку, голосової щілини, а також через травми мозку. Коштує лікувальна програма 4 тис. грн.

Дітей-заїк віддають на танці

Логопед Наталія Науменко, 39 років, із медичного центру "Адоніс" говорить, що запинки у вимові часто виникають у період бурхливого розвитку мовлення у віці 2–5 років. Щоб запобігти заїканню, дитина має завжди чути лише правильну вимову.

— Наймолодшим можете казати "машина — бі-бі" або "корова — му-му", але не "масина" чи "колова".

Мова пов"язана із рухами всього тіла. Дитину, що заїкається, варто віддати на заняття музикою, співом і танцями. Вони допоможуть розвинути правильне мовне дихання, відчуття темпу та ритму.

— Важливо, щоб удома була спокійна атмосфера, дитина багато гуляла на свіжому повітрі, висипалася. Перед сном обмежте збуджуючі ігри. Дитині не слід дивитися телевізор на ніч.

Лікувати заїкання ніколи не пізно.

Древньогрецький оратор Демосфен позбувся мовного дефекту і став відомим оратором. Російський актор Дмитро Пєвцов теж самостійно здолав заїкання.

Цю ваду мовлення лікують психотерапевт, невролог і логопед.

Світлана Цибульська

Зараз ви читаєте новину «Заїкання можна вилікувати за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути