вівторок, 10 листопада 2009 18:35

Волосся випадає через хвору щитовидну залозу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Консультант ”Аптеки гормональних препаратів” Марина Горобець перевіряє сканером волосся киянки Марії. Рекомендує мити голову лопухом
Консультант ”Аптеки гормональних препаратів” Марина Горобець перевіряє сканером волосся киянки Марії. Рекомендує мити голову лопухом

— Волосся може випадати через cпадковість, хвороби щитовидної залози, гормональні зміни після вагітності, туго зав"язані хвостики та металеві заколки, — розповідає Марина Горобець, 22 роки, консультант "Аптеки гормональних препаратів".

Тут роблять безкоштовну діагностику волосся та шкіри обличчя. За день оглядають 15–20 людей. Волосся випадає в кожного другого.

— Користуйтеся дерев"яним гребінцем, він менше травмує волосся. Змінюйте місце проділу, бо якщо постійно зачісувати волосся на один бік, на проділі утворюються залисини. Стрес і нестача вітамінів теж можуть спричиняти випадіння. Зарадять заспокійливі засоби, полівітамінні комплекси. Якщо проблема не генетична, стимулює ріст волосин кухонна сіль. Дві ложки розчиніть у склянці води і втирайте в голову.

Марина прикладає мені до волосся сканер. На екрані ноутбука з"являється збільшене зображення. Волосини оранжеві.

— Це означає, що волосся трохи пошкоджене й ослаблене. Густота помірна, шкіра голови жирна. Мийте голову раз на три дні. Сухе волосся миють раз на п"ять-сім днів. Після миття ополіскуйте запареними травами чи оцтом, розведеним у воді. На літр — столова ложка. Волосся блищатиме.

Каже, лупа буває сухою й жирною. Суха осипається, жирна залишається на голові.

— У воді намочіть 200 грамів чорного хліба, процідіть і втирайте в голову. Це зменшить кількість лупи.

54-річна Лідія Ткаченко миє голову жовтком курячого яйця, ополіскує відваром коріння лопуха.

— Як переїхала із села до Києва, волосся почало рідшати. Знайома порадила такий народний метод, помагає. А раз на місяць втираю у голову рєпєйноє масло. Купую в аптеці.

Лупа буває сухою й жирною

У київському центрі "Віріа" за волоссям визначають, чого бракує організму. Для цього з потилиці зрізують пасмо завтовшки як сірник. Досліджують 3 см від коріння. Коштує це 250 грн.

— Досліджуємо, чи достатньо в організмі заліза, кальцію, селену. Всього 28 хімічних елементів, — розказує Світлана Фус, 47 років, лікар-дієтолог "Віріа". — Від браку заліза може бути анемія, кишкові інфекції, кальцію — карієс, проблеми з кістками. У тих, кому не вистачає цинку, — часті нежиті, висипання на шкірі. Мідь потрібна для суглобів. До нас приходила 41-річна жінка, в якої менструація закінчилася шість місяців тому. УЗІ та аналізи крові не виявили відхилень від норми. Аналіз волосся показав, що бракує заліза, міді, марганцю. Звідси анемія, яка порушила цикл. Жінка пила препарати заліза, їла зародки пшениці, й менструація поновилася.

За станом волосся також визначають, чи є в організмі важкі метали.

— Знаходимо свинець, миш"як, ртуть. Вони потрапляють із продуктів, повітря, води. Для їх нейтралізації треба вживати антиоксиданти: зелений чай, горіхи. Корисні продукти-сорбенти, які всмоктують всі шлаки. Це овочі, фрукти, злакові, каші.

Волосина росте п"ять років

100 — стільки в середньому за день випадає волосин

один раз на місяць — треба підрізати волосся

на 1–2 мм — виростає волосина за добу

п"ять–шість років живе волосина. Потім кілька місяців відпочиває і чотири тижні відмирає

Зараз ви читаєте новину «Волосся випадає через хвору щитовидну залозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути