Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2013 05:00

"Вилікуєте судини в нозі — коліно перестане боліти"

Автор: підготувала Катерина ГОНЧАРОВА
 

— Якщо почуваються погано — хтось наврочив чи магнітні бурі. За багато років практики чую від людей те саме. Голова болить і серце калатає не з тієї причини. Реакція на погоду — ознака хворих судин, — каже невропатолог Ігор Бабій, головний лікар столичної клініки інноваційних технологій Уляни Лущик.

— Від судин залежить усе в організмі — стан органів, настрій, пам'ять,  працездатність. Коли у шлунку поганий кровотік — будуть і гастрит, і виразка. Вилікуєте судини у зламаній руці — вона швидко зростеться. В нозі — хворе коліно перестане боліти, не турбуватиме артрит.

Перевірятися варто з 25-30 років, коли немає тремтіння рук, головного болю, гіпертонії, — говорить лікар. Найточніше обстеження — за допомогою капіляроскопа та на апараті судинного скринінгу.

— Сильно ослаблюють судини грип і важка застуда. Коли людина перехворіла й вірус вийшов, лишається слід. Судини тоншають, втрачають еластичність. Тоді погіршується пам'ять, виникає дратівливість, втомлюваність.

Радить припинити вживати алкоголь і солодкі газовані напої. Найгірше діють на молодь та після 50 років.

— Алкоголь робить жах із судинами. Після 50 грамів горілки чи склянки вина різко вищає їх проникність. Еритроцити склеюються, можуть утворюватися тромби. Від алкоголю судини розширюються, а за деякий час спазмуються. Тиск скаче, буває інсульт чи інфаркт.

Столичний терапевт 50-річна Тетяна Мальцева з лікарні №2 Подільського району застерігає пацієнтів після 60 від сильних фізичних навантажень, при яких затримують дихання і напружуються.

— 65-річна пацієнтка жалілася на високий тиск. У голові паморочилося, мала упадок сил. Питаю, чи робить зарядку. Каже: "Постійно, по 8 годин. Копаю, сапаю, відра тягаю". Після 60 років важко працювати категорично заборонено. Це спазмує судини, від напруження можуть луснути. Дозволила їй лише прогулюватися вечорами.

Призначила жінці вправу, що зберігає судини еластичними, нормалізує тиск.

— Треба повільно вдихнути на повні груди, зробити паузу 5 секунд. Тоді витягнути губи трубочкою вперед і з силою видути частину повітря. Витримати паузу ще 2 секунди, тоді випустити решту повітря. 40-річному менеджеру порадила іншу вправу. Він весь час за комп'ютером, тому кров у шиї застоюється. Ноги треба поставити пальцями разом, руки опустити. Видихаючи, відводять плечі назад. Повільно вдихають і нахиляють голову вперед.

Для кровообігу в ногах на вдиху піднімають руки та стають на пальці. Опускаються й піднімаються 20 разів. Можна кілька хвилин походити на місці, не відриваючи п'ят.

Найбільше судини хворіють через високий рівень холестерину в крові, зауважує столичний дієтолог Наталія Самойленко, 47 років. Через бляшки втрачають еластичність, звужуються. У жінок гормон естроген захищає судини від холестерину, тому хворіють утричі рідше за чоловіків. Але з початком менопаузи стають уп'ятеро вразливіші.

— Холестерин потрібен для нормального рівня гормонів, нервової системи. Його достатньо виробляє печінка, а той, що надходить з їжею — зайвий. Він усе життя відкладається на стінках судин. Бляшки з роками просякають кальцієм. Жодні харчові добавки чи ліки їх не виведуть і не розсмокчуть.

Радить відмовитися від смажених страв, майонезу, маргарину. Краще вживати оливкову олію, а не масло і соняшникову.

— 55-річна пацієнтка два місяці пила аспірин, бо мала холестерин у півтора разу вище норми. Замість таблеток призначила їй універсальне харчування: по три чорносливи на день або один інжир, склянку кефіру зі свіжою петрушкою. На ранок — тарілка вівсянки, шматок чорного хліба грубого помолу. Протягом дня — 100 грамів жирної морської риби. Також — два-три види овочів і фруктів. Інколи їсть гранат, авокадо та броколі. Обов'язково — по два зубці часнику. Солі на добу можна їсти не більш як пів чайної ложки. Замість цукру — мед.

100 тисяч метрів кровоносних судин є у тілі дорослої людини. Товщина стінки однієї — близько 0,5 мм. Щоб зшити, беруть нитки, вдвічі тонші за людську волосину. Під час операції хірург користується мікроскопом.

 

600 мілілітрів холестерину отримали під час фільтрування крові 40-річного пацієнта у столичному Центрі серця. Це критична для життя кількість, каже кардіолог закладу Олександр Дружина. Зазвичай після очищення крові збирають 200-300 мл цієї речовини. Такі процедури хворим на атеросклероз радять робити раз на місяць.

Замінники судин розсмоктуються

— Якщо дієта чи уколи не допомагають судинам, треба робити операцію, — каже доктор медичних наук Сергій Фуркало, заввідділу ендоваскулярної хірургії інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова. — Після 60 років буває, що судини забиті холестериновими бляшками настільки, що перестає рухатися кров. Тоді треба вживлювати замінники судин — стенти.

Нещодавно в Україні почали ставити стенти, що розсмоктуються за кілька місяців. Оперують під місцевим знеболенням. Роблять прокол на півсантиметра.

 

Обстежити судини можна у Клініці Уляни Лущик

Тел.: 0(44) 467 63 89,

0(95) 068 30 74, робочі дні: пн-пт, 8.30-17.30

www.inno-health.com.ua

Зараз ви читаєте новину «"Вилікуєте судини в нозі — коліно перестане боліти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути