пʼятниця, 09 грудня 2011 06:15

Від інсульту вмирає кожен десятий

Автор: фото надане компанією ”Nycomed: a takeda Company”
  Голова представництва компанії ”Nycomed: a Тakeda Company” в Україні Євген Заїка (праворуч) розповів про початок акції ”Зупинимо інсульт разом”
Голова представництва компанії ”Nycomed: a Тakeda Company” в Україні Євген Заїка (праворуч) розповів про початок акції ”Зупинимо інсульт разом”

Від 1 грудня в Україні за безкоштовним телефоном 0(800) 21 00 13 можна дізнатися про ризик мати інсульт. Також у 417 поштових відділеннях "Укрпошти" в Києві, Дніпропетровську, Харкові, Сімферополі та Львові роздаватимуть безкоштовні брошури з порадами, як захистити себе від інсульту. Програму захисту українців від недуги "Зупинимо інсульт разом" здійснює компанія "Nycomed: a Takeda Company".

— Ми опитали 500 українців від 30 до 50 років. З'ясували, що 90 відсотків не надають значення рівню цукру в крові. А саме від рівня цукру й холестерину залежить смертність через інсульт,— каже Євген Заїка, голова представництва компанії "Nycomed: a Takeda Company" в Україні.

Рівень цукру та холестерину можна регулювати. Для цього досить змінити спосіб життя. Покинути шкідливі звички, збалансовано харчуватися, займатися спортом. Проте три чверті українців нічого не роблять для зменшення ризику інсульту.

— Що 5 хвилин хтось з українців має інсульт, а що 12 — помирає, — говорить Тамара Міщенко, головний спеціаліст Мінохоронздоров'я із неврології. — Щороку через інсульт стають інвалідами близько 20 тисяч українців. Він посідає четверте місце серед причин інвалідності.

Недугу провокують гіпертонія, хвороби серця, діабет, куріння, алкоголь. Третина тих, у кого був інсульт, — працездатного віку. Лікарі наголошують, це захворювання тепер мають навіть діти й підлітки.

— За рівнем алкоголізму й куріння серед молоді Україна на першому місці в Європі. 80 відсотків наших громадян у 20 років мають хронічні недуги,— розказує нардеп Віктор Корж, екс-міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту. — Ми з помічниками вивчили ситуацію у понад 200 київських школах і з'ясували, що тільки в п'ятьох є медпрацівники. За здоров'ям школярів ніхто не стежить. Лише 10 відсотків дітей займаються спортом.

2012-й в Україні оголосять роком здоров'я й фізичної культури. Завдяки пропаганді здорового способу життя медики сподіваються знизити захворюваність, зокрема й ризик інсульту. В деяких країнах завдяки такій профілактиці інсультів поменшало на 25–40%. Зараз у світі реєструють 16 млн випадків на рік. Через цю недугу вмирає кожен десятий.

Зараз ви читаєте новину «Від інсульту вмирає кожен десятий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути