вівторок, 22 січня 2013 07:00

"Від грипу дитина може загинути за дві години"

 

Наприкінці грудня у Самбірському районі Львівщини від пневмонії померла 3-річна дівчинка. Інформацію оприлюднили минулого тижня. У лабораторії виявили, що дитина хворіла на грип типу "В" — "Вісконсин".

— Дівчинка три дні пролежала з 40-градусною температурою, а батьки не викликали "швидку". Коли на третій день медики приїхали, дитину живою вже не застали, — каже заступник начальника обласного управління Держсанепідемслужби 58-річний Олег Когут.

Найнебезпечніша інфекція для дітей до 3 років та осіб за 65, говорить лікар Микола Окружнов, 64 роки, доцент кафедри інфекційних хвороб медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. Він досліджує віруси грипу 32 роки.

— Дитина може загинути за 2-4 години з початку грипозної інфекції від набряку мозку. Вона ще не зустрічалася з цим вірусом, тому не має імунітету. У людей за 50 запалення легенів може розвинутися за 6-12 годин. У старших осіб загострюються всі хронічні хвороби: цукровий діабет, панкреатит, простатит, гінекологічні. Навіть карієс розвивається активніше після грипу. Але найчастіше вірус спричинює пневмонію та менінгіт, запалення мозку. Також дає серйозні ускладнення на серце.

У Держепідемслужбі на початку осені прогнозували, що в Україні циркулюватимуть три види вірусу. Два типа "А" — "Каліфорнія" та "Вікторія".  Також вірус типу "В" — "Вісконсин".

— "Каліфорнія" в нас була 2009 року, це свинячий грип. Цьогоріч він менш небезпечний, бо люди вже мають захист, — розповідає головний спеціаліст Олександр Заїка, 31 рік. — А "Вікторія" та "Вісконсин" — нові для нас штами.

Додає, всі типи вірусу мають однакові прояви. Проте грип "А" викликає розвиток ускладнень швидше за інші штами.

— Вірус "схоплює" людину миттєво. У неї швидко підвищується температура до 40 градусів та вище. Болить усе тіло: суглоби, м'язи, голова. Нудить. Світло ріже очі. Починається сухий кашель. Дуже небезпечно переносити грип на ногах. Терміново того ж дня потрібно звертатися по медичну допомогу. Навіть до ранку не чекати. Якщо температура під 40 — одразу викликайте "швидку".

Микола Окружнов радить збивати температуру. При грипі приймають одночасно жарознижувальне та імуностимулятори.

— Народні методи ніхто не заперечував. Потрібно багато пити: морси, киселі. Вживайте калину, малину, смородину, лимон, якомога більше вітамінів. Відмовтеся від жирної їжі. Перейдіть на легкі каші, свіжі овочі. Лікуватися потрібно сім-десять днів.

У Держсанепідемстанції наполягають на щепленні.

— Вакцинацію бажано проводити до початку епідсезону, — радить Олександр Заїка. — Але зараз її теж робити не пізно. Імунітет виробляється протягом 7-14 днів. Навіть якщо захворієте, грип мине набагато легше.

Лікарі прогнозують, що епідемія в Україні почнеться наприкінці січня чи на початку лютого. Поширенню вірусу сприяє плюсова температура.

Епідемія найгірша за десятиліття

У Сполучених Штатах найнебезпечніша за 10 років епідемія грипу. Надзвичайну ситуацію оголосили в Бостоні та Нью-Йорку. Померли 20 дітей. Лікарі кажуть, що епідемію спричинив новий штам вірусу типу "А" — "Вікторія". Влада США проводить масову вакцинацію. На антигрипозні заходи, вакцину та лікування виділили $10 млрд.

— Найімовірніше, цей вірус в Україні вже є, — говорить інфекціоніст Микола Окружнов. — Я перехворів на подібний грип 20-річним. Сподіваюсь, маю імунітет. Але "А" найбільше мутує. Віруси "В" сталіші.

Наскільки важко хворітимуть українці на грип "Вікторія", лікарі не беруться передбачити.

 

Зараз ви читаєте новину «"Від грипу дитина може загинути за дві години"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути