середа, 09 лютого 2011 03:30

Українці найчастіше хворіють на рак товстої кишки

 

6-річній Галині Дзеньків зі Львівської області діагностували рак крові два роки тому. Дитина пожалілася батькам на біль у животі. Терапевт, якого викликали додому, порадила попити кропову воду. Через кілька днів Галину повезли до лікарні.

— Нам одразу сказали, що рак. Але спинний мозок не був уражений, тому мали шанси на порятунок, — говорить мати дівчинки Мар'яна, 32 роки. — Хіміотерапію робили безкоштовно, ми тільки ліки купували. На місяць дитина мала чотири-п'ять днів хіміотерапії. Відходила страшно. Лікар весь час повторював, що 60–70 відсотків дітей із такими хворобами виживають. Я так багато молилася, замовляла служби. За кілька місяців нас виписали додому. Галя здорова. Тепер слідкуємо за здоров'ям, регулярно обстежуємося.

За останні 10 років дітям стали рідше ставити діагноз рак. 2009-го зареєстрували 972 нових пацієнтів. Найбільше було з лейкозом. Лікарі прогнозують, до 2020-го щороку виявлятимуть на сотню хворих менше.

— У дитячому віці також часто діагностують злоякісні утворення центральної нервової системи. На третьому місці — лімфоми, — каже 49-річний Андрій Гайсенко, заввідділом організації протиракової боротьби Національного інституту рака. — Діти часто хворіють на рак сечових органів, кісток, суглобових хрящів.

В Україні третину всіх онкологічних недуг провокує харчування. Тому найбільше хворих із раком товстої кишки. Куріння вражає не лише легені та бронхи, а й шлунок, печінку, нирки, сечовий міхур. Жінки від паління ризикують мати рак шийки матки.

— Рак шлунку чи стравоходу може виникнути від того, що людина споживає багато червоного м'яса. При високій температурі під час його приготування утворюється речовина, яка провокує онкологію. Факторами ризику також є ожиріння, вживання алкоголю, мала рухливість.

У кожного п'ятого хворого причиною онкозахворювань є віруси. Найнебезпечнішими є гепатит В, С, ВІЛ, папіломавірус.

Чоловіки найчастіше мають рак легенів, товстої кишки, шлунку та простати. У жінок на першому місці рак молочної залози, на другому — товстої кишки, на третьому — матки.

Андрій Гайсенко каже, третину онкозахворювань можна попередити, якщо робити щеплення від вірусів папіломи та гепатиту В. Менше перебувати на сонці, не контактувати зі шкідливими речовинами на виробництві та в побуті.

Найбільше на рак хворіють люди у східних і південних областях України. Найменше — у Західній Україні.

Зараз ви читаєте новину «Українці найчастіше хворіють на рак товстої кишки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути