пʼятниця, 27 травня 2016 05:40

У санаторії "Медобори" лікують бджолами

— Ревматизм у мене спадковий. Як кажуть, з діда-прадіда. Замучив уже, — каже 50-річна Надія Мазур зі столиці. — Тільки протягне, одразу починає спина боліти. Встати не можу, робити щось — теж. Дід колись мав пасіку і все бджолами лікував. Казав покусають — одразу біль зніме. А я живу не в селі. Та й одними дідівськими методами не вилікуєшся. Тому знайшла для себе санаторій, де і бджолами лікують, і сучасними технологіями.

Надія Іванівна щороку приїжджає на лікування до санаторію "Медобори" в село Конопківка Теребовлянського району Тернопільської області. Оздоровниця працює з 1988 року. Традиційно склалося, що край, де розташований санаторій "Медобори", завжди був багатий на медоносні рослини. Здавна тут розвивалося бджолярство. Тому й логотипом закладу є бджілка-трудівниця.

— Лікування бджолами і продуктами їхньої життєдіяльності — це апітерапія. Вона є одним з ефективних напрямів нашого лікування, — каже головний лікар Василь Мартинюк. — Зокрема ми лікуємо бджоловжалюванням. Працює лікар-­апітерапевт Олена Лоза. У теплий період практикуємо інгаляції, "дихання" з вулика. Один кінець трубки ховаємо в ньому, а другий пацієнт бере до рота. У хатинці, побудованій на вуликах, людина перебуває до восьми годин. Відпочиває, іноді спить. Мед додаємо в раціон відпочивальників. Обладнали "воскову кімнату". Відтоді лікуємо бджолами не лише в теплий період, а й протягом року.

Крім апітерапії, у санаторії пропонують 100 процедур. Широко застосовують природні лікувальні фактори — сірководневі ванни, сульфідні торфогрязі, голубу глину і натрій-хлоридну воду.

"Медобори" мають два спальні корпуси з одно- та двомісними номерами, лікувально-діагностичне відділення, їдальню. Заклад розрахований на 350 осіб.

— Корпуси з'єднані теплими переходами, тож на процедури можна ходити в халаті. Маємо власну систему тепло- та водопостачання, автономну котельню, свердловини з мінеральною водою. Неподалік є кіноконцертний зал, бібліотека, поштове відділення.

Звертатися за адресою:

Тернопільська обл., Требовлянський р‑н, с. Конопківка, ­санаторій "­Медобори", тел.: 0(3551) 222 67, 0(50) 611 40 33.

Зараз ви читаєте новину «У санаторії "Медобори" лікують бджолами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути