пʼятниця, 05 серпня 2016 05:15

У десятирічної дівчинки боліла голова через великий отвір у черепі

 

— У 10-річної Юлії зі Жмеринки постійно боліла голова. Медики в кількох лікарнях збирали консиліуми й не могли сказати, в чому справа. Думали, що це глисти чи організм ще росте, — каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Юлії зробили МРТ голови. Виявилося, що має вроджену аномалію. Отвір у черепі, з якого виходить спинний мозок — ширший. Від того мозочок опустився й заблокував витік внутрішньочерепної рідини — ліквору. Вона накопичувалася й тиснула на мозок.

Дівчинці кілька разів призначали нові ліки від головного болю. Хотіли підібрати варіант, щоб обійтися без операції. Та нічого не допомагало. Голова боліла постійно. Особливо в лобовій частині. Не могла ні їсти, ні спати. Їй було важко сидіти на уроках. І тим більше готуватися до них удома.

— Взагалі-то оперувати черепи ми не беремося. Не наша спеціалізація. Для Юлі зробили виняток, — продовжує Курілець. — Мати наполягала. У неї — четверо дітей. ­Разів 10 привозила до нас доньку. Якби всі пацієнти були настільки свідомі. Операцію зробили три роки тому.

Зазвичай хвороба проявляється у 20–30 років. Тоді й оперують. Тут була безвихідна ситуація. Дитина мучилася.

— Ми вирізали потиличну кістку навколо отвору. Він є межею між черепом і хребтом, між головним і спинним мозком. Завдяки цьому рідина добре витікає.

Операція тривала 3 год. За 10 днів її виписали. Ніяких обмежень не давали, крім вживання алкоголю та відвідування сауни, щоб не перегрівалися судини.

— Юля з мамою годину тому були на огляді. За три роки болі майже не турбували. Дивуюся, як добре все вийшло. Виявилося, материнське серце було праве.

Запис на консультації до нейрохірургів Міжнародного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «У десятирічної дівчинки боліла голова через великий отвір у черепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути