середа, 18 квітня 2012 06:30

Туберкульоз розвивається на нервовому ґрунті

Автор: фото: Христина Глушкіна
  Професор Раду Процюк прослуховує легені пацієнта у столичному туберкульозному диспансері. Більшість хворих там лікуються кілька місяців. Ознакою недуги є кашель, що триває понад два тижні
Професор Раду Процюк прослуховує легені пацієнта у столичному туберкульозному диспансері. Більшість хворих там лікуються кілька місяців. Ознакою недуги є кашель, що триває понад два тижні

— На нервной почве заболела туберкулезом в 2000 году. Тогда похоронила сына, — розповідає киянка 63-річна Любов Мовчан. — Починалося, як звичайна застуда. Кашель, слабкість, нічого не хотілося їсти. Пішла в поліклініку — поставили діагноз бронхіт. Хворіла вдома два місяці, кожного дня температура піднімалася до 39. Схудла, лишилися одна шкіра та кістки. Тоді сильно загострився ніс — мені хтось сказав, що це основна ознака туберкульозу.

Поїхала в тубдиспансер, а там знайшли в мене цироз легенів із правого боку із накопиченням рідини. Після рентгену заввідділення лишив мене в лікарні. Як пролежала вже два місяці, тоді розповів, що хотів на моєму прикладі показувати студентам на розтині цікавий випадок. Казав, що повернув мене з того світу.

Лікувалася в стаціонарі рік і два місяці. 2009 року помер другий син. У Любові Мовчан стався інсульт. Після нього загострився туберкульоз.

— Здавалося, що маю сильну застуду, бо чотири дні поспіль трималася висока температура. Викликала "швидку". Лікарі зробили укол і лишили вдома. У тяжкому стані поїхала в тубдиспансер.

Любов Мовчан лежить у медзакладі вже рік. Лікується уколами, крапельницями.

— Хвороба з'являється в людей зі зниженим імунітетом. Їй сприяють погане харчування, перемерзання, тривала перевтома. Туберкульоз називають хворобою бідняків. У міцному організмі не прогресує, — пояснює Раду Процюк, 73 роки, професор кафедри пульмонології і фтизіатрії медуніверситету ім. Богомольця.

Інфекція передається, коли людина говорить чи кашляє. У транспорті чи магазині заражаються вкрай рідко. Захворіти на туберкульоз можна, якщо бути у тривалому контакті з хворим. Приміщення, в якому він живе, стає небезпечним. Бактерії осідають на підлозі, речах. Ризикують захворіти люди, які живуть в одній квартирі, палаті чи тюремній камері.

— Симптоми легеневого туберкульозу — слабкість, швидка втомлюваність, пітливість, підвищена температура. Людина погано спить, не їсть, худне, має часті застуди. Ознаками є також кашель, який не проходить більше двох тижнів. Хворий відчуває біль у грудях, задихається, харкає кров'ю. Недуга невиліковна. Щоб захворіти повторно, достатньо застудитися.

Рідше бувають позалегеневі види туберкульозу. Бактерія вражає очі, кістки, шкіру, кишківник, нирки, яєчники. Заразитися можна вживаючи непастеризоване молоко, неякісне м'ясо, сирі яйця. Туберкульозом хворіють 80 видів тварин і 50 — птахів.

Тих, у кого є відкрита форма туберкульозу, примусять лягати на лікування в диспансер на три місяці. Підлітки до 18 років мусять щорічно проходити обстеження.

Паличка Коха живе у книжках

Зі 100 людей, в яких є туберкульозна паличка, хворіють п'ять. Імунітет справляється з інфекцією. Ризик захворіти активною формою збільшують стреси, куріння та неправильне харчування.

— Паличка Коха гине при температурі 60 градусів тепла, стійка до спирту, холоду та світла. У вуличному пилу й навіть на сторінках книжок паличка живе два-три місяці, — каже фтизіатр Геннадій Гуревич.

 

82

хворих на туберкульоз щодня реєструють в Україні. 30 українців щодня помирають від цієї недуги.

2

мільярди людей на планеті заражені паличкою Коха. Це — третина

людства.

 

Зараз ви читаєте новину «Туберкульоз розвивається на нервовому ґрунті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути