понеділок, 21 травня 2012 00:45

Студентка п'ять днів не їла і не пила

Автор: фото з сайта www.kenigcars.ru
  Розлади психіки під час підготовки до екзаменів починаються із безсоння. Потім виникають тривога, панічні атаки. Дитина вчить, але нічого не запам’ятовує
Розлади психіки під час підготовки до екзаменів починаються із безсоння. Потім виникають тривога, панічні атаки. Дитина вчить, але нічого не запам’ятовує

— У заліковці самі п'ятірки, а історію завалила. Витягла один із трьох білетів, яких не знала. Викладач відправив на перездачу, — каже першокурсниця столичного економічного вузу Наталія Мичко, 21 рік. Вона вечорами працює продавщицею в магазині.

— Мало з глузду не з'їхала. Ночами вчилася. Не хотіла їсти та спати. Я ж ледве поступила на державне, грошей не маю. Схудла, знєрвилася, постійно плакала. Зранку перед перездачею випила корвалолу, пішла у церкву, поставила свічку. Взяла ще конверт із 20 доларами. Але здала сама на "5". Відсипалася три дні.

Столичний психіатр 48-річний Андрій Мухоморов пояснює, перший пік звернень студентів припадає на дні перед іспитами. Мають нервові зриви після виснажливих занять. Також приходять після сесії.

— Тоді вилазять усі накопичені стреси. Абітурієнтам найважче. У школі тести, літом замість відпочинку — вступ, інколи — переїзд. Цього року новий стрес — через Євро іспити здавали прискорено.

Нервові розлади через навчання ризикують отримати тривожні діти, які мають "синдром відмінника", каже Леонід Юнда. Він керівник центру психотерапії столичної психоневрологічної лікарні №1.

— Такі хворобливо реагують на думку викладачів, батьків. Витрачають на навчання вдвічі-втричі більше часу за однолітків. Вважають, що нічого не знають і не пам'ятають.

"Відмінники" зриваються після першої невдачі. Можуть мати глибоку депресію. Лікувати треба щонайменше три місяці. Розлади найчастіше починаються з безсоння. Потім — тривога, панічні атаки.

— Різко гіршає пам'ять — дитина вчить, а запам'ятати не може. Це лише початок хвороби. Коли вже є психоз, це недогляд оточення, — продовжує Андрій Мухоморов. — Привезли дівчину. Вона п'ять днів не їла й не пила, мала напади паніки. Не виходила з кімнати в гуртожитку. Помітили це, коли не прийшла на іспит, а вчилася добре. Телефонують — не відповідає. Стукають — не відчиняє. Відкрили двері запасним ключем, а вона вже у невміняємому стані. Узяла "академку". Гострі симптоми зняли за два місяці, а повний курс тривав близько восьми. Хвороба розвинулася майже миттєво, за кілька днів.

Батькам радить звертати увагу на зміну поведінки дитини: замкненість, дратівливість, уникання запитань, поганий апетит або "заїдання" стресу.

— У хлопця була сесія, а він саме розстався з дівчиною, — говорить 25-річна Катерина Чайковська, психіатр столичного психоневрологічного диспансеру №5. — Із ним трапилася істерична втрата пам'яті. Лікували у стаціонарі три тижні.

Глибоко дихають 15 хвилин

— Перед іспитом скажіть собі: я згадаю все, що знав, — радить Леонід Юнда. — Готуйте шпаргалки — це заспокоює, ви повторюєте матеріал. Студент пам'ятатиме шпаргалку все життя.

— Варто прокидатися і лягати в один і той самий час, — додає Катерина Чайковська. Навесні помічні вітаміни групи В. Добре з'їсти плитку чорного шоколаду. Побільше пити — мінералки. Не більше чашки натуральної кави на день. Дехто приймає ліки, які покращують пам'ять. 15 хвилин щогодини треба переключатися — побігати, глибоко подихати. Це насичує мозок киснем.

 

Зараз ви читаєте новину «Студентка п'ять днів не їла і не пила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути