Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2011 05:00

Спухлі суглоби замотують у листя капусти

Автор: фото З САЙТА WWW.apteke.net
  На ревматизм найчастіше страждають діти та молодь. Від недуги спухають коліна, болить серце
На ревматизм найчастіше страждають діти та молодь. Від недуги спухають коліна, болить серце

— Не ношу резинові чоботи із молодості, хай би яке болото було надворі, — говорить киянка Валентина Гречишина, 65 років. — У 1970-х мода була на гарне резинове взуття, та й зараз молоді дівчата ходять у кольорових гумаках. Тоді моя молодша сестра жила з батьками на Вінниччині, проходила вчительську практику в глухому селі. Щодня ходила на роботу в резиняшках, а потім її як схопив ревматизм. Ходити не могла. Більше як рік лікувалася уколами. Тепер час від часу замотує коліна на холодну погоду. Вони опухають, болять.

Люди старшого віку забороняють взуватися у гумові чоботи дітям і внукам. Лікарі пов'язують виникнення ревматизму не із взуттям, а із переохолодженням ніг.

— Ревматизм — це алергічна реакція на стрептококову інфекцію, — говорить харківський кардіолог В'ячеслав Зінецький, 39 років. — Старі люди у селах раніше до морозів ходили босі по землі. Були загартовані, менше хворіли. Потім з'явилася мода на дешеві резинові чоботи. У них ноги не дихають, потіють. Коли мокрі змерзнуть, ослаблюється імунітет. В горлі активізується стрептокок, людина хворіє на ангіну. Може про це і не знати, не температурити.

Недуга частіше вражає дітей і молодь. За тиждень-два після ангіни, фарингіту чи бронхіту з високою температурою починають боліти коліна, інколи лікті, плечі. Суглоби опухають, стає важко рухатися. Ревматизм уражає сполучну тканину серця, суглобів, м'язів, внутрішніх органів. Інколи хвороба протікає безсимптомно, її виявляють через кілька років при обстеженні серця.

— Ревматизм страшний не лише запаленням суглобів, але й ревмокардитом. Недуга уражає серцеві клапани і м'язи. Починається слабкість, задишка і кашель після фізичного навантаження. Зникає апетит. При запаленні оболонок серця довго тримається субфебрильна температура — до 37,5. Також як ускладнення бувають невралгії, радикуліти, мимовільні посмикування. Страждають судини, нирки, легені, вся нервова система.

Через порок серця і ревматоїдний артрит хворий може стати інвалідом. Від серцевої недостатності — вмерти. Людину обстежують, беруть кров на аналізи, роблять кардіограму та рентгенографію. Призначають ліки проти інфекції у горлі і полегшення запалення суглобів. Важкі випадки лікують гормональними препаратами, інколи призначають операцію на серці.

— Періоди загострення бувають зазвичай у холодну пору року, щоразу сильніші. Тоді треба обмежити вживання солі, бо вона затримує воду в організмі. Через це збільшуються набряки. Шкодить вуглеводна їжа — цукор, білий хліб, картопля. Раджу запломбувати зуби із карієсом, бо в них може тліти інфекція.

Гарячі спухлі суглоби замотують у свіже листя капусти. Цілителі знімають гострі болі холодною водою та снігом.

Зараз ви читаєте новину «Спухлі суглоби замотують у листя капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути