вівторок, 05 липня 2016 05:05

Склянка води вгамовує печію

Автор: ФОТО З САЙТА www.okeydoc.ru
  Печія часто буває у вагітних на п’ятому місяці. Тоді інтенсивно росте дитина і змінюється гормональний фон
Печія часто буває у вагітних на п’ятому місяці. Тоді інтенсивно росте дитина і змінюється гормональний фон

— Коли була вагітна, постійно була печія. Мене заспокоювали досвідчені мами. Мовляв, то в дитини ростуть нігті й волосся, — каже киянка 24-річна Поліна КРИШКО. — Спочатку гіркий присмак був після їжі, а потім вже й на голодний шлунок уранці. Гінеколог приписала вітаміни і підказала, які продукти краще не їсти. Після цього за тиждень симптоми трохи відступили. Зовсім минули після пологів.

— Печія часто буває у вагітних на п'ятому місяці, — каже столичний гастроентеролог 36-річний Степан Артеменко. — Тоді інтенсивно росте дитина і змінюється гормональний фон. Через це м'язи розслабляються. Шлунковий сік без перешкод потрапляє в стравохід. Або збільшена матка підвищує внутрішньоутробний тиск. Тому клапан шлунка змикається не щільно. Після народження дитини це минає.

Печія буває у здорових людей, які переїли й лягли спати. Або приймають антидепресанти, протизаплідні, засоби від астми, високого тиску. Курять. У курців нікотин стимулює вироблення шлункового соку. Також виникає через носіння тісних джинсів. Вони тиснуть на черевну порожнину.

— У декого в грудях пече як вогонь, що з живота піднімається до горла. В інших болить шлунок, є відрижка, кислий або гіркий присмак у роті. Нудить, з'являється відчуття клубка в горлі. Печія виникає, бо вміст шлунка піднімається замість того, щоб опуститися в кишечник. Шлунковий сік і жовч роз'їдають слизову оболонку стравоходу. Щоб печія минула, достатньо випити склянку води. Вона нейтралізує кислоту.

Печія також є симптомом гастриту, що без лікування перетвориться на виразку.

— Коли печія з кислою відрижкою виникає за півгодини після їжі, це свідчить про виразку чи проблеми з 12-палою кишкою. Якщо людина нічого не їла і з ранку вже пече в грудях і гірко в роті — хворий стравохід. Це можуть бути ослаблені м'язи, що відкривають його, або грижа на клапані, який з'єднує стравохід зі шлунком. Ліки від печії зменшують симптоми. Щоб позбутися її, потрібно вилікувати орган, що дає збій. Якщо печія не є наслідком хвороби, приймають препарати, які обволікають слизову стравоходу й захищають її від шлункового соку. Допоможуть також ті, що понижують кислотність.

Гастроентеролог радить не їсти лежачи й не працювати нахиленим на городі раніше, як за годину після їжі. Виключити з раціону чорний хліб, молоко, капусту, бобові, смажені страви, жирні м'ясні й рибні бульйони. Вони сприяють виробленню шлункового соку. Їсти потрібно малими порціями п'ять разів на день. Після цього не можна одразу лягати спати. Краще погуляти хоча б півгодини чи посидіти. Щоб шлунковий сік не потрапляв під час сну в стравохід, під голову кладуть дві подушки.

Шлунок лікують сирою картоплею

— Якщо лікуватися від печії содою рідко, то нічого поганого не буде. Якщо часто, та ще й не розведеною у воді, сода залужує кров. Від цього болітиме голова, нудитиме, — каже гастроентеролог Степан Артеменко. — Ще в базі народних методів є молоко. Від нього в шлунку утворюється молочна кислота, що провокує вироблення соляної. Тільки сира картопля є дієвим і нешкідливим способом. Двічі на день їжте почищений шматочок. Якщо не можете — потріть і вичавіть сік. Додайте його в миску з супом чи кашею. Смак особливо не відчуватиметься, а користь буде.

Зараз ви читаєте новину «Склянка води вгамовує печію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути