пʼятниця, 10 червня 2011 06:30

Сердечникам треба частіше перевіряти зір

Автор: фото: Олександр Галіза
  Медсестра Оксана Поперчак із Тульчинської райлікарні на Вінниччині проводить електрофорез лівого ока пацієнтові Іванові Бевзюку. Він почав краще бачити після третьої процедури
Медсестра Оксана Поперчак із Тульчинської райлікарні на Вінниччині проводить електрофорез лівого ока пацієнтові Іванові Бевзюку. Він почав краще бачити після третьої процедури

22 роки тому Іванові Бевзюку із села Шпиківка на Вінниччині в очі потрапила аміачна селітра. Сталося це під час обприскування кукурудзи. Через рік він осліпнув на праве око. На лівому мав три операції з видалення глаукоми.

Тепер не піднімає понад 7 кг.

— Усі застереження лікарів виконую. Праве око у мене стікляне. У нього більше аміачної селітри попало. Щоб не загнивало, постійно промиваю альбуцидом, — розповідає Іван Бевзюк, 57 років. — Ліве закапую краплями тауфон, бо як усохне нерв, то опять операція неминуча.

В окулярах він бачить на 5%, без них — на 1. Щороку підліковує зір, проходить процедури електрофорезу. У лікарні дає медсестрі ампулу з нікотиновою кислотою, яку прописав офтальмолог. Та змочує нею очну прокладку і прикладає до ока. Фіксує пов'язкою, перед цим вставивши у прокладку електрод із знаком "мінус". Інший електрод із мокрою  прокладкою та "плюсом" кладе на шию. Вмикає слабкий струм, хворий відчуває легке поколювання. Процедура триває 20 хв. На курс їх потрібно понад 10, по одній на день.

— Електрофорез — давній метод. Він поліпшує мікроциркуляцію крові, нормалізує очний тиск, — говорить лікар 55-річний Володимир Пащук. — Лікувальний розчин депонується під шкірою і проникає всередину ока. Ефект інколи кращий від внутрішньом'язової ін'єкції. Хоча вже є сучасні методики, де використовуються магнітно-лазерні індуктори червоного та інфрачервоного діапазонів. Вони поліпшують зір навіть на важких стадіях.

Глаукома — одне із захворювань судин очного дна, яке виникає внаслідок підвищення внутрішньочерепного тиску. Поступово атрофується здоровий нерв. Сліпота невідворотна, якщо вчасно не полікуватися. Лікар радить усім раз на рік відвідувати офтальмолога для огляду очного дна. Кому за 50, слід таке робити вдвічі частіше. Також це стосується хворих на цукровий діабет, серцево-судинні недуги або тих, у кого в родині були випадки захворювань на глаукому.

Лікар-офтальмолог зі столичної клініки "Візит-Косметик" Сергій Гаврилюк пояснює, що на глаукому зазвичай страждають люди від 40 років.

В оці є дренажна система, через яку циркулює очна волога. З віком вона забивається пігментом та холестерином. Через збільшення тиску атрофується зоровий нерв, що призводить до часткової сліпоти. Якщо не лікуватися, зір можна втратити повністю. На виникнення глаукоми впливають порушення обміну речовин, цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонічна хвороба. Перші симптоми: блискітки, затуманення та темні плями перед очима. Очі не болять, тому хворобу важко виявити. Необхідно двічі на рік обстежуватися в офтальмолога. Внутрішньоочний тиск вимірюють спеціальним апаратом — безконтактним тонометром. Для лікування призначають краплі, які розширюють дренажні канали й посилюють відтік рідини. Буває, необхідно закрапувати кілька їх видів. Кожен препарат має консервант. Якщо закрапувати різні ліки протягом доби, шкідливі речовини сумуються. Тому найкраще лікуватися комбінованими краплями. За малої ефективності препаратів проводять хірургічне втручання.

Контакти: Київ, вул. Анрі Барбюса, 48, офтальмологічний центр клініки "Візит-Косметик",

www.cataracta.kiev.ua,

0(44) 360 80 52

Зараз ви читаєте новину «Сердечникам треба частіше перевіряти зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути