понеділок, 11 лютого 2013 05:00

Сакськими грязями відновлюють поламані кістки

Автор: фото з сайта www.gokurort.ru
  Теплу грязь наносять на місця переломів. Завдяки посиленому кровообігу швидше наростає кістковий мозоль і кістка гоїться
Теплу грязь наносять на місця переломів. Завдяки посиленому кровообігу швидше наростає кістковий мозоль і кістка гоїться

40-річний Олег Мінаєв з міста Волочиськ на Хмельниччині два роки тому потрапив в аварію. Мав кілька переломів. Щопівроку лікується грязями в місті Саки. Після курсу оздоровлення відмовився від милиць.

— Не була зламана тільки голова. Все тіло боліло страшно. Роздробило тазостегновий суглоб, забив хребет. Пролежав вісім місяців. Весь час пив таблетки від болю. Торік поїхав у санаторій в Саки. Приймав там грязі, підводний масаж, ванни з ропи. Втомлювали дуже ті грязі. Після них відсипався півдня. Зате біль як рукою знімало. Став як новенький. Як пролікуюся, суглоби і хребет півроку не болять.

Грязі Сакського озера покращують кровообіг у м'язах та суглобах, каже ортопед-травматолог сакського санаторію "Полтава-Крим" Енвер Абібуллаєв, 55 років. Лікувати починають за місяць-два після зняття гіпсу.

— Ця грязь молода й дуже активна. Краща за ту, що з Мертвого моря. Містить речовини, подібні до гормонів та антибіотиків, які борються з інфекціями. Природним способом знімають біль і запалення.

Під час обгортань покращується обмін речовин. Шлаки виходять через пори.

— Після переломів кістка зростається завжди, а от суглоби та хрящі практично ніколи. Переломи суглобів або навколо них часто призводять до інвалідності. Навіть блискуча операція — це третина успіху. 70 відсотків видужання залежить від реабілітації. Треба розрухати суглоби і кінцівки.

Енвер Абібуллаєв лікує переломи 23 роки. Раніше працював у центрі відновної травматології на базі військового санаторію. Туди направляли воїнів-афганців з усіх шпиталів Радянського Союзу.

— Ці бідні солдатики отримували дуже важкі поранення від мін та вибухів. Їм відривало руки, ноги. Мали травми хребта. Ми їх оперували й відновлювали грязями. Якщо спинний мозок не зруйнований повністю — повертали рухливість.

Радить розпочинати лікування грязями не пізніше ніж за три місяці після зрощення перелому. Ефект тоді найкращий.

— Буває, що перелом погано гоїться. Гомілка має зростися за чотири місяці, але не зростається і за півроку. Тоді обгортаємо кінцівку в теплу грязь 38 градусів. Вона підсилює кровообіг у кістковому мозолі, зміцнює його та прискорює одужання.

Гаряча грязь 40-42°С допомагає розрухати завмерлий суглоб й уникнути трофічних виразок. Її застосовують, коли минуло понад півроку. Рубець м'якшає і зменшується.

— Недавно був молодий пацієнт, який упав з висоти. Зламав стегно та гомілку. Його прооперували, наклали апарат Ілізарова. Пролежав у ньому п'ять місяців. Нога не згиналася, бо сухожилля і м'язи коліна припаялися до кістки. Ми накладали йому грязі, розробляли ногу, робили масажі, вправи у воді. Зміг згинати до 90 градусів. Вдома продовжував процедури. За півроку пройшов ще один курс та повністю відновив рухи коліна. Вийшов на роботу, водить машину.

— Обгортання грязями чергуємо з ропними ваннами, масажами. Ропу добувають з того ж озера. Ідеальний курс — 24 дні. Тоді людина приймає 10 сеансів мінімум. Для ефекту достатньо від 8 до 12. За цей час організм набирає корисні компоненти. Радимо пацієнтам приїздити двічі на рік. Проміжок має бути півроку.

Об'єм аплікацій грязі призначає лікар. Якщо у людини здорове серце і нормальний тиск, накладають грязьові "куртки"та "штани" на все тіло, крім серця. Літнім обгортають тільки місце перелому — у вигляді панчіх, шкарпеток, рукавиць.

Потенція повертається за 24 дні

Якщо травма важка, є нагноєння, запалення або неправильне зрощування, лікують у кілька етапів, каже Енвер Абібуллаєв.

— 38-річний чоловік обрізав дерева у дворі. Впав з драбини, вдарився спиною об виступ і зламав поперек. Мав забій спинного мозку. В лікарні його екстрено прооперували та поставили металеву конструкцію.

М'язи ніг чоловіка ослабли, пересувався на милицях. Їжу вводили через клізму, не міг втримати сечу.

— Через вісім тижнів, коли переломи ще не зрослися, ми почали реабілітацію. Він займався в басейні, проходив масажі. Зміг потихеньку пересуватися. Ще через вісім місяців знову приїхав до нас. Пролікувався грязями. Через 24 дні пішов від нас із паличкою. Відновилася робота кишечника і сечового міхура, повернулася чоловіча сила. Травма нагадує про себе, але він може нормально жити.

 

Зараз ви читаєте новину «Сакськими грязями відновлюють поламані кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути