понеділок, 31 липня 2006 14:43

Малювання під музику лікує алкоголізм та заїкання

 

У студії "Та-Ра-Рам" на столичній вул. О. Гончара, 47/49, грає музика і пахне олійними фарбами. Це новий метод оздоровлення арт-терапевта Людмили Клименко, 59 років. Вона поєднала два способи впливу на людину — живопис і мелодію.

— Краще візьми жовту фарбу, біла не передає звуку, — підказує Людмила Петрівна жінці за мольбертом. Мелодії їй награє композитор і музикант Дмитро Красноухов, 36 років. Пацієнтка ретельно виводить олійною фарбою сині дуги. Каже, малювання заспокоює. І експеримент з музикою їй подобається. Спочатку це наче заважало, а тепер навпаки.

— Я не вигадую мелодії, а граю те, що відчуває художниця за мольбертом, — розповідає Дмитро Красноухов. — Не дивлюся на картину, не спілкуюся з автором, а тільки прислухаюся до атмосфери в студії.

Для Дмитра це новий досвід роботи. Він упевнений, що сам би такої музики не створив.

— У Наталі післяпологова депресія, — розповідає в іншій кімнаті пані Людмила, — два місяці тому вона народила дитину. Тепер намагається відновити внутрішню рівновагу, "вимальовує" недугу.

Арт-терапевт пояснює, що людина отримує подвійні ліки — картину-таблетку і музику. Кожен урок записують на аудіокасету.

— Своїм пацієнтам я раджу повісити малюнок на видному місці й дивитися на нього, слухаючи музику. Коли недуга мине, людина перестане його помічати.

Живопис лікуватиме, каже Людмила, коли навчишся малювати те, що відчуваєш. А не конкретні картинки — шаблони з розуму. Щоб пацієнт розслабився і відкрився, вона застосовує найпростішу техніку — "гойдалочку". Погойдуючись вперед-назад, людина довільно наносить мазки різного кольору та форми на папір. Внутрішні переживання та хвороби вимальовуються в картину. Із власного досвіду художниця додає: це найпростіший спосіб дорослим зняти стрес, дітям — позбавитися заїкання та енурезу. Питаю, які ще хвороби лікує пензлик.

У пацієнтки після уроку коронки злетіли

— Усі психологічні — депресію, втому, фобії, безсоння, відставання у розвитку дитини. А також нервову систему — ушкодження хребта, нестійкий вестибулярний апарат. Відбувається самоочищення організму. Малювання навіть позбавляє алкогольної залежності. Маю ученицю, яка вже п"ять років не вживає спиртного.

Розповідає, що у пияків найлегше побачити оздоровлення. Більшість з них спочатку навіть порогу студії не можуть переступити. Їх трусить, лихоманить, паморочиться в голові.

— Це організм починає себе чистити, — пояснює Людмила Петрівна. — У однієї з пацієнток після уроку навіть коронки злетіли. Пізніше лікарі пояснили: нічого дивного — це ж чужорідне тіло. Організм вирішив і їх позбутися.

Пані Людмила радить лікуватися всією родиною. Дітей у студію приймає лише разом із батьками. Спільна робота малюка й мами прискорює одужання, непомітно зцілює всю родину від нервових переживань, допомагає порозумітися.

— Першими лікувальні здатності картин помітили бабусі, — пригадує Людмила Петрівна. — Дивилися щоранку на подарунки онуків і відчували себе пречудово — прилив сил, нормалізація тиску.

Це було шість років тому, коли вона працювала з дошкільнятами. А 2003-го арт-терапевт систематизувала знання та навики. Тепер удосконалює авторську методику.

— Мама — живий доказ цілющості живопису, — долучається до розмови донька Ганна Агеєва, 39 років. — Торік вона проходила профілактичне обстеження, і лікарі сказали, що на свій вік має ідеальне здоров"я.

Каже, відвідувачі арт-студії часом і не здогадуються про "побічні ефекти" малювання.

Приходять учитися живопису й підліковуються. Художники додають, що малярство ще й омолоджує — краще за найсучасніший салон краси.

— Кажуть, час зупиняється, коли вони за мольбертом, — усміхається Людмила Петрівна. — Проведені за малюванням години складаються у додаткові дні та тижні життя.





Ключ до проблеми

Щоб знайти правильне життєве рішення, арт-терапевти пропонують намалювати спіралі та округлі замкнуті лінії. Їх називають "ключами" або "мандалами".

— Два роки тому цей метод вигадала моя восьмирічна донька Соня, — розповідає Ганна Агеєва. — Спочатку треба на листку намалювати закручені лінії (спіралі, завитки, хвильки), а потім розфарбувати їх. Коли картина буде готова, рішення прийде саме собою.


Картини художників теж допомагають


Психологи стверджують: арт-терапія — альтернатива медикаментозному лікуванню, особливо для дітей та хворих з психічними розладами. Цю думку підтримують мистецтвознавці. Кажуть, усі відомі малярські й музичні твори мають цілющі властивості.

— Є два види такого лікування, — пояснює Людмила Гридковець, 38 років, приватний київський психолог. — Безконтактне: хворий розглядає картини, як правило, визнаних митців. Тут головне створити контакт між полотном і людиною. Спочатку їй показують сумні мотиви, а потім — веселі, як світло в кінці тунелю. Другий вид, контактний: недужий сам вимальовує хворобу.

Зараз ви читаєте новину «Малювання під музику лікує алкоголізм та заїкання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути