понеділок, 13 серпня 2012 07:00

Рак язика виникає від зубних протезів

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  У черкаски Віри Коваль на язиці виросла доброякісна папілома. Натерла її об надщербленого нижнього зуба. Може переродитися на злоякісну пухлину
У черкаски Віри Коваль на язиці виросла доброякісна папілома. Натерла її об надщербленого нижнього зуба. Може переродитися на злоякісну пухлину

— Два місяці тому випав передній зуб на нижній щелепі. Із тих пір відкладала похід до лікарні, бо город треба сапать, закруток повно, — розповідає Віра Коваль із райцентру Сміла на Черкащині. — А це пару тижнів тому пухирець на язику вискочив, наче бородавка. Саме в тому місці, де язик об надщербнутого зуба терся. Почав заважати їсти. Якось увечері кума каже, шо у знайомої на язиці виявили рак другої стадії. Я наступного ж дня пішла до лікаря. А мені: "Чого за здоров'ям не слідите, так же можна й ракову пухлину заробить".

На кінці язика у Віри Коваль утворилася доброякісна пухлина папілома. Їй призначили лікування зубів. Також доведеться ставити протез і відвідувати лікаря, що стежитиме за пухлиною.

— Хворі зуби, особливо на нижній щелепі, постійно травмують язик в якомусь одному місці, — каже стоматолог 28-річний Станіслав Дриженко з Черкас. — Тому є велика ймовірність, що там із часом виникне новоутворення. Зазвичай це доброякісна пухлина. Згодом майже непомітна папілома може переродитися.

При ранах на язику, що довго не заживають, Станіслав Дриженко радить не відкладати похід до стоматолога. Після лікування зубів травми загоюються. Тоді доброякісні новоутворення часто зникають без втручання лікарів.

— Інакше навіть за два-три місяці після постійного пошкодження язика може виникнути злоякісна пухлина, — говорить столичний стоматолог 35-річний Вадим Колісник. — Особливо часто звертаються з такими проблемами люди 60-70 років, що мають знімні протези. Нові починають натирати. Пацієнти думають, що звикнуться й усе буде гаразд. І так терплять місяцями чи й роками. Коли вже біда, приходять. Виявляємо запущений рак.

Схильні до утворення пухлин на язиці також курці.

— У них зуби набагато швидше руйнуються, — каже Станіслав Дриженко. — Після 40-50 років у курця, буває, і половини здорових немає. Тому травм язика не уникнути. У літніх людей здорові зуби — це рідкість. Часто відмахуються — мовляв, що їх лікувать, як там лише кілька зосталося. Але частково знімний протез можна встановлювати й на один-два здорових зуба, що міцно тримаються. І їсти буде зручніше, й убезпечитеся від тарвмування.

Зараз ви читаєте новину «Рак язика виникає від зубних протезів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути