пʼятниця, 18 листопада 2011 06:15

Рак шкіри розвивається за два місяці

Автор: фото надане Кузьмою Хобзеєм
  Меланоми майже в половині випадків розвиваються із родимок. Вони не болять, можуть навіть не збільшуватися. Діагностують за допомогою дерматоскопа
Меланоми майже в половині випадків розвиваються із родимок. Вони не болять, можуть навіть не збільшуватися. Діагностують за допомогою дерматоскопа

Уважність лікаря врятувала життя киянці 35-річній Тетяні Мельниченко. Вона пішла до терапевта послухати хрипи після грипу. Лікар звернув увагу на криву родимку з розмитими краями та неоднорідну за кольором. Направив пацієнтку до дерматолога. Той підтвердив меланому — рак шкіри. Якби не обстежилася, за кілька місяців померла б. Родимку вирізали. Зараз Тетяна здорова.

— До 40 відсотків меланом починаються з родимок. Вони не болять. Можуть навіть не збільшуватися, залишатись пласкими. У цей час вже йдуть метастази по всьому організму, — каже столичний дерматолог Кузьма Хобзей, 28 років. — Меланома майже не має симптомів. Вона стійка до хіміо— та радіотерапії. Її можна лише вирізати. Але коли виявлено на ранніх стадіях. Якщо пішли метастази, то лікування може подовжити життя на кілька місяців, максимум на рік. Це найбільш злоякісна пухлина з усіх.

Тетяна в дитинстві майже щоліта відпочивала на морі. Часто обгоряла на сонці. Шкіра облазила.

— Негативна дія ультрафіолету в організмі людини з кожним роком накопичується. Коли рівень перевищується, шкіра стає беззахисною. З'являються хвороби, часто рак. Меланома може розвинутися за кілька місяців, навіть за два.

Збільшує ризик захворіти на меланому засмага у соляріях.

— У багатьох країнах медична страховка для людей, які ходять до солярію, дорожча. Інколи вона не покриває випадки шкірних захворювань.

Лікар застерігає від зловживання сонцем на курортах спекотних країн — Тунісу, Туреччини, Єгипту. Особливо це стосується дітей.

— Пішла мода їхати туди зимою, бо дешево. Наша шкіра світла й більш чутлива до їхнього сонця. Зимою майже беззахисна. Швидко згорає. Навіть у затінку на неї діє ультрафіолет. Українці ж активно засмагають, бо путівка сім днів, а хочеться, щоб усі побачили, що був в Єгипті. Пару таких виїздів — і починаються проблеми з шкірою. Дітям до 5 років на курортах навіть Одеси й Криму нема що робити.

Іноді пацієнти випалюють пігментну пляму, родимку чи бородавку в косметичному салоні й не знають, що це меланома. А вона вже пустила метастази.

— В кожному регіоні України зараз є дерматологи, онкологи, які займаются проблемою новоутворень шкіри. Допогає в діагностиці меланоми дерматоскоп — це спеціальна лупа, яка дозволяє роздивитись структуру утворення на шкірі. При перших сумнівах слід обстежитись. Особливо людям, які приймають медикаменти, що знижують імунітет. Чи у роду хтось хворів на рак шкіри.

Від меланоми гине 95 відсотків хворих

Пацієнтам, у яких багато родимок, бородавок, роблять карту родимок. Фотографують тіло, через рік повторюють знімки у тих самих позах. Накладають зображення одне на одне, комп'ютерна програма вказує на появу нових утворень чи на збільшення старих.

— Меланома вирізняється від родимки нечіткими краями, має неоднорідне забарвлення — від світло-коричневого до чорного, — пояснює Кузьма Хобзей. — За формою крива, схожа на метелика чи пляму. Може бути як пласкою, так і опуклою. Розмір у півсантиметра має насторожити. Особливо якщо родимка росте.

Смертність від меланоми в Україні становить 95%. За кордоном — 5%. Там люди часто обстежуються.

 

Зараз ви читаєте новину «Рак шкіри розвивається за два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути