вівторок, 31 травня 2016 05:25

При ботулізмі зникає голос і мерехтить в очах

Автор: фото з сайта www.clinica-hippocrat.ua
  Симптоми ботулізму виникають упродовж першої доби після отруєнння. Нудить, людина блює. Болить живіт та голова
Симптоми ботулізму виникають упродовж першої доби після отруєнння. Нудить, людина блює. Болить живіт та голова

Черкащанин 44-річний Володимир Задорожний півроку тому перехворів на ботулізм. Занедужав через домашню сушену рибу.

— Вобла довгенько лежала в холодильнику. Була з душком. Але я на це не звернув уваги, — розповідає. — Наступного дня на роботі мене нудило. Двічі блював. Подумав, що надихався диму від горілого сміття з шинами. Його палили на дачах неподалік підприємства. Згодом почала паморочитися голова, в очах двоїлося. Все бачив розпливчасте. Викликав швидку. В лікарні оглянув терапевт, а потім прийшов невропатолог. Сказали, що треба консультація інфекціоніста. Лікар розпитала, що їв протягом останніх днів. Згадав про рибу й аж вивернуло. Здав аналізи. Знайшли ботулізм. Лікувався тиждень, а потім ще стільки ж був на лікарняному. Тепер не можу їсти рибу. Хоча раніше більше любив, ніж м'ясо, — каже Володимир Іванович.

За словами завідувача інфекційного відділення Черкаської міської інфекційної лікарні 45-річної Ніни Романенко, хворобу спричиняють бактерії ботулізму. Вони містять одну з найсильніших отрут у світі.

— Токсин всмоктується в кров і вражає нервові клітини. Симптоми виникають упродовж першої доби. Нудить, людина блює. Болить живіт, голова. Виникає запаморочення, пронос, підвищується температура. Люди думають, що щось не те з'їли. Але потім додається мерехтіння в очах, двояться предмети. Відчувається спрага, сухість у роті. Може змінитися тембр голосу. Або він зникає. Коли вражаються ковтальні м'язи, у хворого наче клубок у горлі. Іноді ці симптоми плутають із ангіною, — пояснює Ніна Василівна.

Наводить приклад 18-річної дів­чини з Черкас, яка торік у травні лікувалася у відділенні. Ботулізм прогресував доволі швидко.

— Відпочивала з батьками біля Дніпра. Родич пригостив копченою рибою. Наступного ранку дівчині стало зле. З'явилася слабкість, мерехтіння, не могла ­ковтати. До нас її занесли, бо не могла навіть руки ­підняти. Лікування тривало кілька тижнів. Тепер здорова. А якби зволікали, могло б статися непоправне, — каже лікар.

Ботулізм викликає ускладнення. Це запалення легенів, ураження м'язів серця та зараження крові. Людина може померти, якщо відкладатиме візит до лікаря.

— За перших симптомів отруєння шлунок промивають до чистої води. У літрі води розчинити столову ложку соди. Випити і викликати блювоту. Так само поставити клізму, доки не виходитиме чиста вода. Опісля прийняти 5–10 таблеток активованого вугілля і левоміцетин. Викликати швидку допомогу. В лікарні шлунок не промивають. А очисні клізми роблять 10 днів. Аби вбити бактерії, до чотирьох діб вживають сироватки, п'ють антибіотики, — говорить Ніна Василівна.

У складних випадках хворого підключають до апа­рата штучного дихання. Хвороба минає за три тижні.

0,3 мікрограма токсину, який виділяють бактерії ботулізму — смертельна доза для людини. Це у 375 тис. разів сильніше за отруту гримучої змії.

Консерви зі здутою кришкою треба викинути

Збудник ботулізму живе в ґрунті і потрапляє в організм людини через немиті овочі, які консервують.

— Закрутки із деформованими або здутими кришками не можна їсти. Випинаються через вуглекислий газ, який виділяють бактерії при розмноженні. Не можна вживати компоти з абрикос і консервовані гриби, які мають темні плями. Це означає, що перед консервацією їх погано промили. Бактерії гинуть, коли страва кипить понад 30 хвилин. Але краще такий продукт викинути і не ризикувати здоров'ям. Захворіти також можна з'ївши ковбасу, шинку, що мають запах прогірклого масла. Небезпечна й домашня тушонка.

Зараз ви читаєте новину «При ботулізмі зникає голос і мерехтить в очах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути