понеділок, 24 вересня 2012 07:30

При артрозі корисно плавати

— До 25 років більше половини населення, а після 60 років майже всі відчувають ознаки артрозу, — каже 48-річний Олег Заставний, львівський ревматолог. — Хвороби суглобів називають бідою XXI століття. За поширеністю ця недуга випереджає онкологічні, серцево-судинні захворювання, діабет і туберкульоз разом узяті.

При артрозі спершу руйнується хрящ у суглобі, потім прилегла кістка.

— Раніше вважалося, що недуга вражає лише літніх, але зараз вона молодшає. Люди мало працюють фізично, неправильно навантажують суглоби при заняттях спортом. Також занадто захоплюються підняттям тягарів у тренажерному залі. Разом із неправильною поставою додають навантаження на суглоби.

Їх захворювання виникають і тоді, коли люди мають генетичну схильність або порушується обмін речовин. Ускладнює недугу погана екологія та неправильне харчування. Суглоби отримують найменше поживних речовин, тому що погано омиваються кров'ю. Проте щодня витримують великі механічні навантаження і тиск маси тіла. Довели, що зменшення ваги лише на 5 кг знижує ризик захворювань суглобів на 50%.

При артрозі біль з'являється несподівано, потім виникає періодично. Хворі відчувають скутість рухів уранці.

— Найчастіше артроз розвивається в тазостегновому, колінному суглобах, — говорить лікар. — При лікуванні дуже ефективні препарати на основі колагену, що відновлюють хрящову тканину. А також корисно відвідувати басейн. Натомість біг категорично заборонений. Харчування має бути багатим на білки і вітаміни, щоб суглоби отримували все необхідне для відновлення.

Зараз ви читаєте новину «При артрозі корисно плавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути