середа, 09 вересня 2009 18:41

Пиво викликає запої та білу гарячку

Автор: фото з сімейного архіву Владислава Босова
  26-річний Владислав Босов (справа наліво) із Севастополя із друзями Максимом Мельничуком, Артемом Монастирським і Мариною Печник спиртного на пікнік не беруть. Вони члени всеукраїнського об’єднання ”Твереза Україна”. Босов відмовився від алкоголю три роки
26-річний Владислав Босов (справа наліво) із Севастополя із друзями Максимом Мельничуком, Артемом Монастирським і Мариною Печник спиртного на пікнік не беруть. Вони члени всеукраїнського об’єднання ”Твереза Україна”. Босов відмовився від алкоголю три роки

40-річний Андрій із селища Гостомель Київської області вдруге спробував кинути пити. До цього намагався зав"язати рік тому.

— Раніше в мене в Києві був свій бізнес — декілька речових точок на базарі. Продавців наймав. Справи йшли добре. Ми з жінкою почали випивати. Потім бізнес рухнув, я розпродав усі точки. Грубо кажучи, просто пропив товар, — згадує.

Вирішив більше не пити.

— Тримався декілька місяців. Збирався навіть купити машину. Потім зустрів однокурсника, зрадів, випив із ним у кафе два келихи пива — і не зміг зупинитися.

Андрій удруге намагається кинути, але переживає, що не вийде. Каже, його дружина п"є.

26-річний Владислав Босов із Севастополя три роки не вживає спиртного.

— Впервые попробовал пиво в десятом классе перед дискотекой. Помню, вкус показался гадким, — каже. — Потім, коли став студентом, пили-гуляли досить часто. За вечір міг випити 1,5–2 літри пива.

Владислав — учасник об"єднання "Твереза Україна". Відмовитися від алкоголю йому допоміг непитущий друг.

Лікар-нарколог київського медцентру "Армеди" Євген Мусіяка, 35 років, називає пиво соціальним мастилом, бо воно допомагає людям порозумітися.

— Але в людини, що п"є пиво, можуть бути і запої, і алкогольна епілепсія, і біла гарячка.

При постійному вживанні клітини печінки перероджуються на жирові, може виникнути цироз печінки. Порушується діяльність нервової системи, настає алкогольна епілепсія та психоз. Інтоксикація організму призводить до виснаження кори мозку, отупіння і розвалу особистості. Це процес поступовий, його не завжди можна одразу помітити.

Перший "дзвінок" — зміна характеру сп"яніння. Замість веселості та грайливого настрою людина стає злою, агресивною й дратівливою. Частково або взагалі не пам"ятає, що робила в стані сп"яніння. Повного одужання при хворобі на пізніх стадіях не буде.

Треба знайти слова для навколишніх, чому ви не п"єте

— Раніше біла гарячка в 40-річного — це був казус, а сьогодні рекорд в моїй практиці — пацієнт із білою гарячкою в 17 років. Раніше люди починали випивати на проводах в армію чи після неї, тобто десь у 18 років. Зараз — у 14–15 років, коли долучаються до субкультур, — упевнений Євген Петрович.

Жінок з алкогольною залежністю — 15–20%. Від поганої звички їх стримує сім"я, бажання гарно виглядати.

— Алкоголізм розвивається за три-сім років постійного вживання спиртного. У підлітків швидше. На алкоголіків, крім поганої спадковості, впливає безробіття, бідність, проблеми в сім"ї, стреси, натиск однолітків.

У медцентрі перші три-сім днів за допомогою крапельниць із організму пацієнта виводять алкоголь, вирівнюють тиск, стабілізують сон, лікують печінку, підшлункову. Вводять протиалкогольний довгодіючий засіб. Він блокує фермент, який відповідає за "утилізацію" алкоголю в організмі. Спиртне отруює організм. Тому центральна нервова система запускає захисні механізми, які пригнічують потяг до алкоголю. Препарат затримується в організмі від 11 місяців до 1,5 року. Цього досить, щоб людина позбулася хвороби.

— Перші місяці лікування слід обходити компанії, в яких п"ють. Треба знайти слова для навколишніх, чому ви не п"єте. Одному можна сказати, що лікуєшся антибіотиками, другому — що за кермом, п"ятого просто відіслати подалі. Також потрібно змінити свою поведінку. Беріть на рибалку не горілку, а термос із чаєм. Після сварки з жінкою не хапайтеся за пляшку, а йдіть бити грушу в спортзалі. Через декілька місяців людина забуває, що вона взагалі дотримується якихось правил.

Відмовляються від спиртного після лікування до третини пацієнтів. Друга третина випиває час від часу. Решта знову стають алкоголіками.

Зараз ви читаєте новину «Пиво викликає запої та білу гарячку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути