вівторок, 16 липня 2013 05:00

Після укусу змії не можна рухатися

Щодня в Україні змії кусають кількох людей. Найактивніші — на Львівщині, у Криму і Карпатах, повідомляють у міністерстві з надзвичайних ситуацій. Отруйні лише гадюки.

— Змії агресивні через спеку, — каже 53-річна Валентина Жестерева з Національного еколого-натуралістичного центру. — При такій температурі можуть загинути, тому шукають прохолоди. Слід бути обережним у селах біля води, бо сповзаються туди.

— Якщо вчасно допомогти — загрози для життя немає, — говорить Борис Шейман, головний токсиколог міністерства охорони здоров'я. — Не помітити укус змії неможливо. Він сильно пече й набрякає. За півгодини починає нудити, болить голова, судомить, людина може знепритомніти. Набряк швидко розповсюджується по тілу.

Радить негайно викликати "швидку". До її приїзду лежати нерухомо. Що більше рухатися — то більше отрута розійдеться по організму.

— Якщо змія вкусила в ногу, прив'яжіть її до другої. Вкушену руку підвісьте на хустку чи шарф. Не панікуйте. Від цього зростає тиск і кров з отрутою швидше рухається по тілу.

Радить накласти джгут вище місця укусу. Він має бути не надто тугий, щоб не перетиснув кровотік.

— Підкладіть під нього шматочок тканини. Не піднімайте вкушену руку чи ногу вище рівня серця. Добре випити багато води чи чаю, але не кави. Не припалюйте й не охолоджуйте рану. Отрута змій від тепла не руйнується, а швидше потрапляє у кров.

Висмоктувати радить, якщо неможливо швидко дістатися до лікарні. Через ризик інфекції розрізати рану не можна.

— Отруту слід постійно спльовувати. Це може робити і сам потерпілий. Слід переконатися, що на губах і в роті немає ран чи подряпин. Через слизову отрута потрапляє у кров швидше й уражає нервову систему.

Зараз ви читаєте новину «Після укусу змії не можна рухатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути