середа, 20 липня 2011 06:45

Після щеплення дітям сняться жахи

Автор: фото з сайта www.gazeta.sebastopol.UA
  Щеплення від свинячого грипу масово робили два роки тому. Побічні ефекти проявилися тепер
Щеплення від свинячого грипу масово робили два роки тому. Побічні ефекти проявилися тепер

8-річний Сігруд Бергсруд із Норвегії захворів нарколепсією за два роки після щеплення від свинячого грипу. Після вакцинації у нього почалися напади раптового засинання, галюцинації. Вночі він часто прокидається від страху.

— Я раніше спав на першому поверсі. Тепер ночую біля батьків у спальному мішку, — каже Сіргут. — Поруч мають бути мама і тато, бо мені насняться жахи. А в школі складно на заняттях. Так часто засинаю, що для мене принесли у клас м'яке крісло. Учителі не сварять, коли сплю, змирилися.

Дитину мучать також напади катаплексії. Це патологічно довге перебування в одній позі, втрата м'язового тонусу. Недугу також називають восковою гнучкістю.

— Хворий не може рухатися, ціпеніє. Його можна скласти, перевернути у будь-якій позі, якою незручною вона не була б. У ній здатен перебувати дуже довго. Сіргут може посміхнутися і завмерти так на кілька хвилин. М'язи обличчя його не слухаються, — розповідає мати Моніка Бергсруд.

Каже, їх обдурили у міністерстві охорони здоров'я.

— Вакцину нам дуже наполегливо рекомендували. Лікарі говорили, що вона безпечна, побічних ефектів немає, її ретельно тестували. Ми погодилися на щеплення. Тепер нікому не довіряємо.

Подібні симптоми спостерігають також у 19 норвезьких дітей. Їх теж вакцинували два роки тому, нарколепсію діагностували цьогоріч у липні.  Рідкісне захворювання нервової системи зафіксували й у Швеції, Норвегії та Ірландії.

— Після появи нового штаму грипу світові фахівці взялися до розробки вакцини, — каже норвезький терапевт. Не називається. — Але створили її за короткий термін. Про ретельну перевірку мова навіть не йшла. Піддослідними стали фактично всі охочі зробити щеплення.

Лікар-терапевт Стейнар Мадсен говорить, вакцина врятувала багато життів.

— Це необхідне щеплення, без нього було би багато смертей. На жаль, виявилися серйозні побічні ефекти. Про нарколепсію тоді конкретно нічого не знали. Європейське медичне агентство почало розслідування всіх випадків.

Вірус грипу А/H1N1 виявили наприкінці березня 2009 року в Мексиці, США і Канаді. Там зареєстрували перші смертельні випадки. У квітні оголосили пандемію свинячого грипу, почалася глобальна вакцинація проти вірусу.

У світі зафіксували близько 18,5 тис. випадків зараження грипом H1N1 зі смертельним результатом. Інфікованих виявили у 200 країнах.

Зараз ви читаєте новину «Після щеплення дітям сняться жахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути