вівторок, 16 квітня 2013 00:30

Після перелому вправи роблять у воді

Автор: підготувала Катерина ГОНЧАРОВА
 

— Йшла, посковзнулась, упала, гіпс — як у кіно, — розповідає киянка Світлана Яворська, 68 років. — То було на Водохреще, 19 січня. Лежала на снігу, доки "швидка" приїхала. Лікар у травмпункті подивився рентген — зламала обидві гомілкові кістки правої ноги. Сказав, була б молодша на 15 років, відпустив би так. А в моєму віці потрібна операція, вживляти пластину.

У березні жінка почала наступати на п'яту. Доки дійде до кухні, гомілка набрякає. За півгодини ходіння нестерпно болить.

— Мушу до вечора лежати, задерши ногу. Дзвонила знайома з палати — всі тоді прооперовані досі мають набряки та біль. Каже, дай Боже за рік забути за свій перелом.

Цієї зими на льоду травмувались у 2,5 раза більше киян, ніж позаторік. Столичний травматолог-ортопед 33-річний Роман Горобчук щомісяця оперує понад 20 пацієнтів з переломами рук і ніг. Радить, що робити, аби швидше одужати.

— Навіть якщо перелом не зростається довше двох місяців, гіпс замінюють пов'язкою. Бо від знерухомлення атрофуються м'язи, суглоби. Масаж починають робити ще в гіпсі. Круговими рухами вище чи нижче місця перелому. Так що 3 години по 5 хвилин. Щодня руку чи ногу треба зігнути, опустити й підняти по п'ять разів — зранку і ввечері.

Одужання після перелому на дві третини залежить від реабілітації, каже бальнеолог сакського санаторію Світлана Тимошина, 40 років. Лікує грязями.

— Обгортання покращує кровообіг у м'язах і суглобах. Це допомагає видужати удвічі швидше. Взимку 75-річний пацієнт приїхав після перелому кисті. Гіпс три тижні як зняли, та руку  згинати не міг. Кістки сильно боліли на погоду. За три процедури грязей почав рухати зап'ястям. За два тижні в тій руці носив сумку.

У санаторії також радять полежати у теплій ванні та позгинати руки-ноги. У воді м'язи розслабляються, покращується кровообіг. Так легше розробляти після перелому. Вдома зранку і ввечері по 15-20 хв. тримають травмовану кінцівку в мисці з теплою водою. Роблять рухи, які рекомендував лікар.

Столичний дієтолог Оксана Скиталінська радить найперше їсти продукти з кальцієм — кефір, сир, кунжутне насіння. Щоб засвоювався, необхідний вітамін D. Його багато у печінці тріски, жирній рибі.

— Також виробляється у шкірі під дією сонячних променів. Щодня підставляйте обличчя та кисті рук сонцю. Також при переломах потрібен білок. Це будівельний матеріал кістки. Їжте варену курятину. На день потрібен шматок завбільшки з долоню. Трохи більший — морської риби.

Розробила коктейль для кісток. Із нього організм отримує кальцій, вітамін D і омега-3 жирні кислоти, які загоюють кістку. Напій також зміцнює імунітет.

— У склянку кефіру додайте по чайній ложці кунжуту й насіння льону. Останнє знімає запалення і загоює рани. Також корисне для м'язів. У суміш додайте чверть банана, два волоських горіха, чайну ложку морожених ягід — чорниці, малини або смородини. Збийте до однорідності. Можна додати чайну ложку меду.

Набряки знімають п'явками

Місце перелому часто набрякає. Тоді помічні п'явки, каже львівський лікар-гірудотерапевт Богдан Паленичак.

— Зняли гіпс — можна йти ставити п'явки. Зазвичай треба не менше п'яти процедур. Одразу після них в місці перелому починає відновлюватися кровообіг. Набряк сходить за одну-дві процедури. П'явки виробляють ферменти, завдяки чому розсмоктуються тромби. Застій крові минає.

Зараз ви читаєте новину «Після перелому вправи роблять у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути