понеділок, 10 грудня 2012 05:30

Після менопаузи жінки ризикують захворіти на рак

— В останні роки менопауза наступає в жінок у зовсім молодому віці, навіть у 35, — розповідає акушер-гінеколог, виконувач обов'язків директора Львівського репродуктивного центру здоров'я 34-річна Марія Малачинська. — Це пов'язано з екологією, сучасним темпом життя. Адже колись менопауза наступала приблизно у віці 50-55 років.

Як має дізнатися жінка, що в неї настав цей період?

— Є жінки, які не відчувають ніяких симптомів. У них просто припиняються місячні. А в інших підвищується тиск, їх кидає у жар-холод, відчувається запаморочення, пропадає сон, можуть втрачати свідомість. Менструація при цьому продовжується. Тоді жінки починають бігати до кардіологів, терапевтів. Ось чому лікарі завжди наголошують на тому, що повний огляд у гінеколога треба проходити раз у рік. Він включає огляд на УЗД, загальний огляд статевих органів, аналізи-мазки та аналізи на гормони. Завдяки цьому лікар може визначити, чи наступає менопауза, чи треба йти до іншого лікаря. Якщо жінка постійно відвідує гінеколога, він її підготує до цього психологічно. І менопауза не прийде зненацька. І тільки лікар-гінеколог може відстежити зміни в організмі жінки та продовжити її репродуктивний вік, щоби клімакс не наступав у 35.

Що має знати жінка про цей період?

— Вона повинна правильно харчуватися. Вживати їжу, збагачену кальцієм. Персональну дієту припише лікар. Варто більше відпочивати, а не перевтомлюватися. Добре, коли займається спортом. Адже це додає їй витривалості та сил.

Скільки може тривати менопауза, доки зовсім не припиняться місячні?

— У кожної жінки індивідуально — рік, два, у декого п'ять років. Навіть якщо місячні повністю припинилися, жінка повинна все одно продовжувати ходити на щорічні огляди. Адже саме після менопаузи жінки дуже ризикують захворіти на рак. Кожна повинна пам'ятати, що лікар-гінеколог має супроводжувати її від народження і до глибокої старості.

Зараз ви читаєте новину «Після менопаузи жінки ризикують захворіти на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути