понеділок, 21 січня 2013 07:00

Після лижної травми може початися артроз

Автор: фото з сайта www.skierguide.ru
  Після лижної травми варто звернутися до спортивного травматолога. Через неправильне лікування мазями в суглобах утворюються рубці
Після лижної травми варто звернутися до спортивного травматолога. Через неправильне лікування мазями в суглобах утворюються рубці

— Їхала 28-річна дівчина на лижах, не побачила ялинку. Врізалася і зламала обидва коліна. Два дні на милицях походила, а потім приїхала до нас, — розповідає завідувач відділення спортивної травми та відновлювального лікування Київського центру спортивної медицини ортопед-ревматолог Вадим Манжалій, 37 років.

— Зробив операцію на обох ногах. Зараз ходить, як до перелому. Таких саночників і лижників у лютому в нас по 20 пацієнтів одночасно лежать.

Найбільше травмуються 40-річні, які вперше стають на лижі.

— Кататися на гірськолижному курорті дуже модно. В багатьох до 40 появляються гроші, і вони їдуть. Часто не беруть інструкторів. Одразу йдуть на складні траси, тому й травмуються. Вилітають коліна, гомілки. Ламають кінцівки.

Травмованих оглядають на базі, накладають тугу пов'язку при розтягненні або гіпс при переломі. З будь-якою травмою Вадим Манжалій радить звертатися до спортивного травматолога.

— Якщо рука не так зростеться, то буде боліти. Для ніг це ще гірше. На суглоби ніг, коліна завжди додається вага тіла. Тому артрозів ніг утричі більше, ніж рук. Недуга не лікується. Початися може з неправильно пролікованої травми.

Вадим Манжалій має пацієнта, який до 20 разів за рік їздить кататися на лижах. Оперував його чотири рази. Розрізав та складав наново обидва коліна.

— Якби після першої травми просто походив у гіпсі, а не звернувся до нас, то давно не катався б.

Перед операцією обов'язково роблять аналізи і знімки. Зокрема — комп'ютерну томографію.

— Після травм м'язів та сухожиль за рік роблю до сотні операцій. Від неправильного лікування мазями і компресами в суглобах утворюються рубці, що сковують рух. Люди приходять, коли не можуть підняти руки.

Радить обов'язково звертатися до спортивного травматолога, якщо біль у м'язах руки при лікуванні не минає три місяці. Також не варто затягувати з оглядом дітей. Взимку на катках та гірках вони травмуються не менше, ніж влітку. Від неправильного лікування може порушитися ріст кісток. Вчасно непролікований суглоб "вилітатиме" по кілька разів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Після лижної травми може початися артроз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути