Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 07:00

Підхопила кліща від свиней у хліві

— Повернулася з моря. Через пару днів помітила на ногах червоні плями. Чесалися, аж до крові роздерла, тоді боліти почало. Думала, алергія. Лікар нічого не сказав, лише прописав таблетки. За тиждень плями ще виросли. Сусідка каже, це короста, — розповідає 26-річна Уляна Дяченко із Житомира.

Коросту переносять мікроскопічні кліщі. Улітку через спеку розмножується вдвічі швидше. Половина людей заражаються ними у транспорті, на пляжах. Також там, де брудно.

— Улітку приїздила лікуватися 50-річна продавщиця з Київщини. Підхопила хворобу від свиней у хліві. Кліщ поліз на шкіру голови, наче воші. Лікувалась мазями два тижні, — говорить столичний дерматолог Павло Демський, 51 рік. — Якщо короста на ногах чи руках, щовечора робіть теплі соляні ванночки. Лікування не переривайте, бо кліщів одразу побільшає. Одяг щодня прасують з обох боків. Тримають окремо від речей здорових. Постіль теж перуть нарізно.

— Коросту часто плутають із алергією. Шкіра вкривається червоними плямами, вони сверблять і набрякають. 10-річний хлопчик через кліща підхопив енцефаліт. Дитину врятували — мати вчасно помітила, що в нього почала паморочитися голова. У легших випадках плямами вкриваються згини рук і ніг, шия. Інколи висипає на статевих органах, під пахвами.

Помічні ванночки зі скислого хлібного квасу. У 200 г додають 5 ч. ложок солі, нагрівають. Тримають у розчині руки й ноги, доки охолоне.

Якщо коросту не лікувати, на місці червоних плям з'являються фурункули з кров'ю. Недуга сама по собі не минає. Щодоби кліщ вгризається в тіло на 5 мм. Час від часу висип з'являється знову.

Зараз ви читаєте новину «Підхопила кліща від свиней у хліві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути