понеділок, 03 грудня 2012 05:30

Під час клімаксу корисно бігати

— В останні роки набрала вагу, — каже 46-річна Тетяна із Жовкви Львівської області. — Важу 100 кілограмів. Стала в'ялою, постійно хочу спати, не маю сил навіть на п'ятий поверх піднятися. Найгірше, усі почали мене дратувати, нервуюся без причин. Думаю, чи не починається в мене клімакс. Не знаю, до якого лікаря звертатися — ендокринолога, гінеколога чи психотерапевта.

Менопауза починається в 45-50, триває чотири-вісім років. Першими ознаками є приливи жару, нічна пітливість, зміни настрою, депресія, порушення сну.

— У жінки зменшується вироблення статевих гормонів, — пояснює гінеколог Мирон Осташ, 48 років. — Через це тоншає шкіра. Статевий акт стає болючим, а сечовиділення частим і неконтрольованим. Знижується щільність кісток і виникає остеохондроз. Багато жінок згодні для нормалізації гормонального стану приймати естроген. Але це підвищує ризик раку матки, грудей, тромбозів. Навіть якщо жінка погоджується на замісну терапію, це не повинно тривати довше чотирьох років.

Радить вдаватися до не медикаментозних засобів. Слід порадитися зі психотерапевтом і приймати заспокійливі на травах чи слабкі антидепресанти.

— Можна вживати вітаміни для жінок у період менопаузи. У цей час необхідні амінокислоти, біофлавоноїди, антиоксиданти, Л-карнітин, магній, кальцій. Для кращої роботи серця слід приймати ненасичені жирні кислоти, омега-3 і -6, які містяться в морській рибі, насінні льону, риб'ячому жирі. Корисно починати день, випиваючи відвар льону, який уповільнює старіння. Якщо здорове серце — обов'язково бігайте. Спорт зберігає тіло жінки гнучким, а кістки ущільнюються.

Зараз ви читаєте новину «Під час клімаксу корисно бігати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути