четвер, 02 липня 2009 18:40

Переломи скріплюють титановими вставками

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  53-річній Людмилі Павленко із села Весела Долина Глобинського району Полтавщини на місце перелому на нозі замість гіпсу вставили титанову пластину. Лікар-травматолог Юрій Косенко з Кременчука стверджує, що кістки хворої швидше зростуться, аніж із гіпсом
53-річній Людмилі Павленко із села Весела Долина Глобинського району Полтавщини на місце перелому на нозі замість гіпсу вставили титанову пластину. Лікар-травматолог Юрій Косенко з Кременчука стверджує, що кістки хворої швидше зростуться, аніж із гіпсом

У травматології міської лікарні N3 міста Кременчук на Полтавщині переломи лікують без накладання гіпсу. Через невеликий розріз вводять металевий стержень або пластину і за допомогою кількох гвинтів кріплять металеві конструкції до кістки. Гвинти встановлюють через кілька проколів.

— Ми маємо три різні системи підходу до хворих. Завдяки їм людина не відчуває себе прикутою до ліжка, не атрофуються м"язи від нерухомості. Вже на четвертий-п"ятий день можна ставати на милиці й робити невеликі навантаження на кінцівку, — розказує лікар-травматолог Юрій Косенко, 57 років. — Наприклад, вставляючи блоковані стержні, ми не відділяємо м"які тканини, не рвемо судини, намагаємося не відкривати місце перелому. Немає тієї складної операції, яку проводили раніше. Коли людина ступає, навантаження бере на себе стержень. Він фабрично вигнутий так, як вигинається сама кістка.

Металеві конструкції роблять із титану. Замовляють їх в українсько-швейцарських, українсько-польських та українсько-німецьких підприємствах. Вартість їх для пацієнта — від 5 до 12 тис. грн.

— Раніше ми довго думали, чи варто переходити на такі методи лікування, бо вони недешеві. Та сьогодні операції робимо навіть людям, яким за 80. Тим, хто працює, витрати окупляться набагато швидше, бо людина раніше стане на ноги і почне заробляти гроші. Час зростання перелому скорочується у півтора-два рази, — продовжує Юрій Леонідович. — Раніше при переломі плечової кістки застосовували традиційну компресуючу пластину. Навантаження на хворе місце не давали протягом двох місяців. А завдяки новим платівкам із кутовою стабільністю це можна робити з четвертого дня. Через місяць у нас один хворий уже їздив за кермом, а зазвичай до трьох місяців такої змоги людина не має. Нещодавно наш колега зламав стегно і йому поставили стержень із спіральною нарізкою. Через день зайшли в палату, а його там немає, він на милицях пішов у справах у кардіологію.

Операції робимо навіть людям, яким за 80

Застосовувати металеві конструкції можна з 16–18 років. У дітей є росткові зони у кістках, які не можна пошкоджувати. Якщо кістка дуже слабка, лікарі накладають гіпс. Інакше металеві конструкції можуть ушкодити її.

— Витягаємо стержень або пластину десь через півтора року. Це робиться теж через невеликий розріз. Рана заживає як звичайна, десь через десять днів. Хоча американці взагалі їх не видаляють. Вони не заважають їм жити. Трапляються люди, які не переносять метал. Тоді відбувається запалення у місці, де стоїть конструкція. Та це вже на пізніх стадіях, і накладання гіпсу зазвичай не потрібне.

Зараз ви читаєте новину «Переломи скріплюють титановими вставками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути