понеділок, 20 листопада 2006 16:58

Перекошений хребет викликав закупорку жовчних протоків

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ортопед Тетяна Афоніна визначає укорочення кінцівки у 30-річного Олександра
Ортопед Тетяна Афоніна визначає укорочення кінцівки у 30-річного Олександра

Укорочення ноги, навіть на кілька міліметрів, погано впливає на всі внутрішні органи. Людина про це може й не здогадуватися. А за п"ять-десять років наче нізвідки виникають виразка шлунка, шум у серці, камінці у жовчному, варикоз чи слабкість.

— Пацієнти помилково думають, що лише перелом — це серйозно, — пояснює Тетяна Афоніна, 57 років, технік-ортопед приватного кабінету ортопедичної допомоги.— Насправді, через будь-який забій чи синець може виникнути крихкість кісток та їх деформація.

Через плоскостопість чи вкорочення однієї кінцівки (це спадкова хвороба, рідше — набута через неправильне взуття та забої) перекошується таз. А потім деформується грудна клітка, вигинається хребет.

— Із такими проблемами першачки до завершення школи зіпсують собі і травну, і серцево-судинну системи. Коли дитина сидить криво, грудна клітка тисне на серце, печінку, нирки, шлунок. І вони починають хворіти.

Ліва нога була коротша на п"ять міліметрів

Кілька років тому Тетяна Афоніна лікувала дівчинку із хворими жовчними протоками — вони перетискувалися, і жовч застоювалася. До ортопеда її направили лікарі, які за результатами УЗД виявили сколіоз.

— За п"ять років з таким діагнозом вона гарантовано мала б пісок чи камінці у жовчному міхурі. Бо перекіс хребта не давав жовчі нормально протікати. На щастя, лікар попався тямущий і направив дитину на корекцію за допомогою устілок.

Із часом опорна система дівчинки вирівнялася. Вага тіла правильно розподілилася, кістки стали на свої місця, і недуга минулася. А недавно лікарка готувала устілки для другокласника. Онука привела бабуся, занепокоєна кволістю та шумами у серці.

— Виявилося, що у хлопчика ліва нога коротша на п"ять міліметрів. Таз і грудна клітка перекошувалися — тисли на серце. Через місяць з устілками бабуся не може натішитися хлопчиком. Він став бадьорим, його вибрали капітаном футбольної команди двору.

Для самодіагностики Тетяна Афоніна радить придивитися до себе, до так званих звичок: сидіти нога на ногу чи нахиляти голову вбік. Насправді це вимушені рухи. Так організм компенсує відсутні міліметри, а нахил голови може сигналізувати про вивих шийних хребців.

— При діагностиці укорочень головне — не перебільшити із висотою устілки, інакше недуга перевернеться на інший бік, — каже Тетяна Костянтинівна.

Щоб визначити міліметраж, ортопед підставляє під п"яту коротшої ноги потрібну пластину: два, три, п"ять міліметрів. Каже, організм відчуває навіть півміліметра і сам підкаже комфортну висоту. А для виготовлення устілки просить стати на повітряні ваги — пристрій для формування відбитка стопи.

— Попередньо я роблю заготовку із розігрітого до сорока градусів спіненого поліетилену, — показує сіру підошву з виїмками. — Пацієнт стоїть на ній дві-три хвилини, і відбиток стопи готовий.

Дорослим доведеться носити таку устілку все життя, а діти за півроку можуть позбутися укорочення. Їхні кістки ще ростуть, тому швидко відновлюються. Устілка універсальна, вкладається у будь-яке взуття, окрім шльопанців.

Як знайти

Кабінет ортопедичної допомоги розташований на проспекті 50-річчя Жовтня, що на столичній Борщагівці. Записатися на прийом можна за тел. 8 050 355 52 39. Огляд ортопеда та виготовлення устілок коштуватиме до 120 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Перекошений хребет викликав закупорку жовчних протоків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути