понеділок, 14 травня 2012 06:45

Отруту гадюки організм долає за вісім днів

15 квітня гадюка вкусила у вказівний палець правої руки 36-річного маріупольця. Він відпочивав біля ставу за 20 км від міста. У нього почала боліти голова, спух палець. Друзі швидко доправили в лікарню.

— Коли гадюка кусає людину, випускає небагато отрути, — розповідає 30-річний Андрій Заморока, кандидат біологічних наук із Прикарпатського університету. — Якщо організм здоровий, то знищить отруту за вісім днів. При укусі змії організм захищається, тому підскакує температура. В цей час отрута розкладається.

Відсмоктувати отруту немає сенсу. Вона поширюється не через кров, а з лімфою, яка проходить у тілі глибше за кров'яні судини. Місце укусу промивають водою і накладають тугу пов'язку.

— Варто випити багато рідини. Отрута частково потрапляє у нирки. Що швидше вона виведеться з водою, то легше людина одужуватиме.

Не радить накладати джгута. Він може порушити обмін речовин в ураженому місці.

Треба терміново відвезти постраждалого до лікарні, бо після укусу погіршується дихання, може зупинитися серце та початися шок.

— У лікарні мають ввести протиотруту. У більшості її може й не бути, а якщо і є, то одна-дві дози. Це тому, що гадюки кусають людей дуже рідко.

Вужі неотруйні. Але харчуються дрібними тваринами й рибою, тому інфекція з їхніх зубів може потрапити у кров людини.

Зараз ви читаєте новину «Отруту гадюки організм долає за вісім днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути