вівторок, 19 липня 2016 05:25

Від мошки лишаються ґулі завбільшки з п'ять копійок

Автор: ФОТО З САЙТА www.kuluarbc.com.ua
  Місця укусів мастять спиртом. Не слід їх чухати, бо більше свербітиме. Реакція буває непередбачувана
Місця укусів мастять спиртом. Не слід їх чухати, бо більше свербітиме. Реакція буває непередбачувана

— Полола бур'ян на городі. Вже й смеркало, а я ніяк не покину. Чую — мошка вкусила. Нічого, думаю, дополю і піду. Впоралася, зайшла в хату — ноги сверблять, аж печуть. Я їх мити, а від низу до верху аж вісім цяток від укусів, — каже Катерина Дібровська, 59 років, з Умані. — Злякалася, щоб не розпухли. Бо колись у кісточку мошка вкусила — суглоб набряк так, що й ходити не могла.

— Кинулася пити протиалергічне — проковтнула дві таблетки лоратадину. А укуси нашатирним спиртом терла, як висихало — содою мазала. Потім знову спирт-сода навперемінки. Помогло, бо ноги не розпухли. Зате свербіли як прокляті — заснути на могла. Я їх щовечора перед сном встромляла у миску з холодною водою. Накрапаю туди евкаліптової олії, кину соди жменю і сиджу з годину. За тиждень легше стало.

Місця укусів мастять спиртом. Не слід їх чухати, бо більше свербітиме.

— Можна помазати содою — нейтралізуєте яд, зірочкою — відчуття холоду зменшить запалення і сверблячку, — радить Віталій Бутко, 37 років, інфекціоніст Сумської обласної клінічної інфекційної лікарні. — Мастіть не раз чи два, а шість-вісім. Якщо набряк збільшується, свербить, червоніє, горить, підвищується температура, паморочиться в голові чи нудить — негайно викликайте "швидку". Бо укус може спричинити сильну алергію з набряками. Реакція непередбачувана. В алергіків іноді виникає задуха, коли набряк поширюється на дихальні шляхи.

Мошки — це родичі ґедзів, тільки дрібні. Посилено розмножуються вологого й теплого літа. Містять у слині отруйні токсини, які спричиняють алергію.

— Мошки кусають усіх теплокровних істот, — розповідає столичний ентомолог Катерина Сухомлин, 55 років. — У них короткий хоботок, через одяг не пролазить. Кусаючи, вони ріжуть шкіру. Кров'ю живляться самиці. Самці п'ють сік рослин. Від укусів лишаються ґулі завбільшки з 5 копійок. Тримаються до чотирьох тижнів. Якщо комаха кусає в голову чи шию, токсини швидко потрапляють у кровоносне русло.

Від мошки потерпає худоба. Щороку корови гинуть від алергії — опухає горло і настає задуха. Ветеринари радять обкурювати хлів димом із соснових шишок.

1800 видів мошки є у світі. Виростають 2–4 мм завбільшки. Комаха живе місяць. Личинки зимують під водою, ними живиться риба. Навесні чіпляються за траву і дозрівають.

Кровососів відлякує ванілін

— В аптеці продають спреї чи аерозолі на будь-який смак. Без хімії, на рослинній основі, які навіть алергікам підходять. На природу такі беремо. Бризкаємо руки-ноги, і ні комарі, ні мошки не кусають, — каже Ольга Війтовська, 29 років, із Чернігова. — А нещодавно відкрили для себе простий і ефективний засіб — ванілін. Не ванільний цукор, а саме ванілін. Розвели пакетик у склянці води і бризкали на дітей — справжнє спасіння.

Зараз ви читаєте новину «Від мошки лишаються ґулі завбільшки з п'ять копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути