понеділок, 21 листопада 2016 00:00

Остеохондроз плутають із серцевими недугами

— Уночі прокинулася від шаленого болю у грудях. Серце тиснуло, дихати не могла. Всі симптоми вказували на серце. Злякалася, аби не було інфаркту. Чоловік викликав "швидку". ­Після обстеження з'ясувалося, що в мене остеохондроз. ­Лікар казав, що недуга маскується під серцеві хвороби, — розповідає 56-річна Катерина Мороз із ­Івано-Франківська.

— Біль перейшов у плече, віддавало в руку. Не могла її повернути. Нудило, паморочилася голова. Без знеболювального не засинала. Лікарі сказали, що без фізкультури й дієти лікування не дасть результату. Остеохондроз — підступна хвороба, у будь-який момент може повернутися.

Найбільше пацієнтів з остеохондрозом потрапляють у лікарні восени, каже львівський невропатолог Марія Папій, 44 роки.

— У цю пору люди потерпають від протягів і переохолодження — загострюються всі хронічні недуги. Остео­хондроз — не виняток, — говорить. — Інколи діагноз ставимо за симптомами. У пацієнтів прострілює у спині чи нестерпно болить у шиї. Буває, що без томографії й рентгена не обійтися. Біль між лопатками пацієнти приймають за стенокардію.

При остеохондрозі необхідне правильне харчування.

— У раціоні мають бути вітаміни, білки, кальцій. Слід відмовитися від гострих, копчених страв, кави, алкоголю. Прописую препарати, що містять полин, чистотіл, деревій. Ці трави відновлюють хрящову тканину. ­Раджу їсти холодець і заливне. Пацієнтів навчаю робити масаж самостійно. Але потрібно чітко дотримуватися рекомендацій. Навіть один неправильний рух може зашкодити.

Зараз ви читаєте новину «Остеохондроз плутають із серцевими недугами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути